Upitno otvaranje migrantskog centra u kasarni Ušivak

Vijesti 23. okt 201813:16 > 13:20
N1

Ostaje upitno da li će kasarna Ušivak kod Hadžića ujutro biti otvorena za migrante. Pojavio se problem zdravstvene zaštite migranata koji bi trebali biti smješteni u kasarni Ušivak. Kako je za N1 potvrdio Marijan Baotić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, čeka se odgovor nadležnog kantonalnog ministarstva koje bi trebalo dati potrebne dozvole.

N1
N1
N1
N1

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije Domu zdravlja Hadžići dalo potrebnu saglasnost da bi oni mogli pružati primarnu zdravstvenu zaštitu ovog centra potvrdio je za N1 Marijan Baotić.

“Danas smo imali pripremni sastanak partnera koji rješavaju pitanje migranata u Bosni i Hercegovini. Došli smo do saznanja da ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije Domu zdravlja Hadžići dalo potrebnu saglasnost da bi oni mogli pružati primarnu zdravstvenu zaštitu ovog centra. To je jako važno pitanje, kako ćete pustiti nekoga u centar ako niste izvršili preventivni pregled. Dosta se spominjalo u medijima da imaju neke bolesti za koje mi i ne znamo”, naglasio je Baotić.

Ako u toku dana ne dobiju potrebne dozvole centar ujutro neće biti otvoren.

“Nadam se da će se ovaj problem u toku današnjeg dana i riješiti, da će ova priča dobiti svoj epilog i da će sutra prvi korisnici centra i moći ući ovdje. Ovaj centar je za vrlo kratko vrijeme dobro pripremljen. Ovaj centrar bi trebao imati 400 mjesta i mješovitog je karaktera. Ako se u toku dana ne dobiju potrebne dozvole centar ujutro neće biti otvoren”, istakao je pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Baotić je u izjavi za N1 potvrdio da je centar Sedra od jučer potpuno prazan jer su svi migranti krenuli ka državnoj granici sa Hrvatskom.

Oko 19.500 migranata je ušlo u Bosnu i Hercegovinu, istakao je Baotić.

“Mi iz dana u dan vodimo evidenciju migranata koji dođu i prijave se u Službu za poslove sa strancima. Oko 19.500 migranata je ušlo u Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Baotić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.