SDP: Poziv Semiru Efendiću i Husi Ćesiru da dostave dokaze

Vijesti 24. okt 201818:28 > 18:31
Anadolija

Pozivamo Semira Efendića i Husu Ćesira da javnosti i istražnim organima dostave dokaze kojim će potkrijepiti svoje navode da je SDA u Novom Sarajevu kompromitovala izborni proces na način kako je to uradila u Novom Gradu ili na neki drugi način s kojim javnost još nije upoznata, saopćeno je danas iz Socijaldemokratske partije BiH.

Kako navode iz SDP-a, uvjereni su da je lepeza arsenala izbornih prevara višedecenijske vladajuće stranke široka, ali da će, kao i dosadašnje, prije ili kasnije izaći na vidjelo.

”Podsjećamo građane da je prije nekoliko dana u javnost dospio audio zapis koji svjedoči da je predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, po nalogu načelnika i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to tačno na ona biračka mjesta gdje su mu naložili načelnik i predsjednik SDA. Predsjednik OIK-a Novi Grad je Elvir Resić, istaknuti kadar SDA, koji je ranije po nalogu istih ljudi ranije oktroirao rad Kantonalne Televizije Sarajevo (TVSA).

Iz zanimljivog odgovora SDA Novi Grad Sarajevo, u kom se ne poriče čin planskog montiranja 500 do 600 probranih SDA-ovaca u birane biračke odbore zloupotrebom Općinske izborne komisije, te suludog načina kako se brane, samo je sve očitije da se u BiH desila izborna krađa bez premca, zbog čega je ponavljanje izbora Novom Gradu i prebrojavanje listića u svim drugim izbornin jedinicama neophodno za očuvanje krhke demokratije u BiH i bilo kakvog povjerenja građana u izborni proces”, saopćeno je iz SDP-a.

”Pozivamo istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIK-a, po nalogu načelnika Semira Efendića i Huse Ćesira. Također, pozivamo istražne organe da provjere navode SDA Novi Grad, da su u Općini Novo Sarajevo počinjena slična mešetarenja posredstvom OIK-a i članova biračkih odbora, zbog čega bi prema njihovom uvjerenju, izbore trebalo ponoviti i u ovoj Općini.

SDP ponavlja svoj poziv svim strankama koje se osjećaju prevarenima i oštećenima u ovom procesu da se pridruže zahtjevu za poništavanje i ponovno provođenje izbora u Novom Gradu. Također, pozivamo sve međunarodne aktere da ne posmatraju nijemo urušavanje demokratije u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je danas iz SDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.