N1 istražuje: Da li Čaušević za sobom vuče vodeće političare

Vijesti 04. mar 201518:18 > 19:07
N1

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević, kojeg zajedno sa još 53 osobe sumnjiče da je budžetu BiH nanio štetu veću od dvije milijarde konvertibilnih maraka, u svom iskazu optužio je neke od vodećih bh. političara za nezakonitosti preko UIO.

Kemal Čaušević je progovorio, prozvani funkcioneri i pravosuđe – zašutjeli. Iskaz bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje pokazao je spiralu sa imenima najviših funkcionera. Milorad Dodik, Aleksandar Džombić, Dragan Čović, Sulejman Tihić, samo su neki.

Oni su, prema iskazu, od Čauševića tražili ogromne finansijske ustupke. Među prozvanima je i aktuelni direktor Uprave Miro Džakula, kojeg njegov prethodnik optužuje da radi po nalogu političkih moćnika. Džakula nije bio raspoložen za komentar.

“Ne želim uopće komentirati. Imaju institucije u ovoj zemlji koje se bave time”, kratak je bio Džakula.

U iskazu se spominje i firma Marinković komerc, za koji je kod Čauševića, prema iskazu, urgirao lično Nikola Špirić. Poreska uprava Republike Srpske nije odgovorila na naš Upit da li su ikada, kako je naveo Čušević, uputili Upravi akt sa zahtjevom za povrat PDV-a, od pola miliona maraka, za Marinkovića. Bez komentara ostao je i Špirić. O svemu tome i dalje govori Mehmedalija Osmić, čovjek koji je značajan dio dokaznih materijala ustupio Tužilaštvu.

“To je meni smješno. Dakle, sve se znali. Ono što želim jeste postaviti pitanje: Gdje je Kemal Čaušević bio tri godine. Neko ga je čuvao. Zna se i ko je to radio”, kategoričan je Osmić.

Opširnije u prilogu Borisa Breze.