Hronologija događaja koji je potresao Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 26. okt 201817:03 > 17:11
N1/Ilustracija

Sarajevo. Alipašino polje. 4 sata 22 minute. Nepoznati počinitelji u pokušaju da ukradu vozilo hrvatskih registarskih oznaka.

Prema navodima mještana, uspijevaju da ga pokrenu, ali nakon nekoliko minuta, poseban sigurnosni sistem zaustavlja automobil. Lopovi izlaze iz vozila, otvaraju haubu i pokušavaju da poprave auto. U tom trenutku, prema navodima očevidaca, nailaze policijska patrola. Policijsko vozilo, u kojem sjede dvojica iskusnih policajaca, još je u pokretu.

Rotacije nisu upaljene. Lopovi pucaju na njih. Na mjestu događaja jedan policajac umire, drugi nekoliko sati kasnije, na Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo.

Policajci ogorčeni. Najavljuju – prevrnućemo čitav kanton i državu, ako je potrebno da pronađemo izvršitelje ovog gnusnog čina.

“Mogu vam prenijeti poruku da su policajci ogorčeni, da se taj intenzitet napada od 2016. do današnjeg dana kada je kuliminiralo, evo premijer je rekao da naši policijski službenici nisu imali nikakve šanse”, kazao je Mevludin Halilović, policijski komesar Kantona Sarajevo.

“Napad na policijskog službenika je napad na zajednicu, odnosno napad na državu”, istakao je Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Vanredno je zasjedala i Vlada Kantona. Nema potrebe, kaže Zolj, za uvođenje vanrednog stanja, ali je pozvao građane Sarajeva na smirenost.

“Ovo je usud i ove granice naše entitetske omogućavaju ovim kriminalcima da djeluju i često se to dešava na području Kantona Sarajeva i mi ćemo morati imati nekakve zajedničke aktivnosti organizacione i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske” istakao je Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo.

U potragu za, kako se sumnja, pripadnicima organizirane kriminalne grupe koja se bavi krađom automobila, uključene su skoro sve policijske agencije. Uviđaj je trajao veći dio dana pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.