Savez sindikata RS: Tražimo povećanje plata za sve radnike

Vijesti 31. okt 201814:02 > 14:05
Anadolija

Moraju se povećati plate, na koji način manje je bitno, ali rezultat mora biti više para u džepovima radnika, rekla je danas Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Danas je održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS na kojoj su razmatrani zahtjevi ove organizacije u vezi s budžetom i programom ekonomskih reformi RS za sljedeću godinu.

“Pozicija radnika u RS, kada su u pitanju iznosi plata i sigurnost radnog mjesta, je prilično loša. U ovom trenutku naši prioriteti i ono što ćemo staviti pred socijalne partnere kao zahtjeve jeste povećanje plata u svim sektorima”, rekla je Mišić.

Prema njenim riječima nije važno da li je put do povećanja plata za budžetske korisnike i u realnom sektoru nastavak rasterećenja rada ili da se duboko i ozbiljno sve institucije suoče sa sivom ekonomijom, jer je trećina BDP u sivoj zoni.

Dodala je da će insistirati i na povećanju najniže plate s 440 na 500 KM, a da u budućnosti očekuju i izmjene Zakona o radu da se omogući bolja i kvalitetnija zaštita radnika.

O prethodnom povećanju plata radnika za 30 KM Mišić je naglasila da u pitanju jeste simbolično povećanje, ali i da ga nisu omogućili poslodavci nego Vlada RS.

“Sada je došao red da poslodavci sjednu za sto s partnerima i da donesu odluku o povećanju plata i da utvrde i potpišu granske kolektivne ugovore”, rekla je Mišić.

Anadolija

Istakla je i da nisu zadovoljni saradnjom s Unijom udruženja poslodavaca RS i percepcijom “šta je kolektivno pregovaranje i da li treba pregovarati o kolektivnom ugovoru”.

“Radnici koji rade u realnom sektoru i inače u RS sve više odlaze s ovih prostora. Osnovni razlog odlaska je nemogućnost da zarade za pristojan život za svoju porodicu. Ako se brzo nešto ne uradi mislim da će vrijeme pokazati da nemamo radne snage, a onda nećemo imati ni poslovnu zajednicu koja će moći da stiče dobit”, kazala je ona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.