Bez olakšavajućih okolnosti za Eseda Radeljaša i ostale

Vijesti 02. nov 201814:33 > 14:37
N1

Kantonalno tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad zatražilo da se Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić poglase krivima za djela koja su im stavljena na teret i da im se za to izreknu zakonom propisane sankcije.

Tužiteljica Nevena Alićehajić je istakla da Sud treba da cijeni niz otežavajućih okolnosti na strani optuženih, dok olakšavajuće, prema njenim riječima, u tom slučaju ne postoje, javio je BIRN BiH.

“Otežavajuće okolnosti su način izvršenja i kontinuitet djela, detaljno osmišljen plan i pripremanje alibija ukoliko budu otkriveni, a treba imati u vidu da su obnašali javnu funkciju”,  navela je tužiteljica.

Iz provedenih dokaza, kako je kazao tužilac Senad Osmić, može se izvući zaključak da su optuženi postupali po dogovoru, da je dio zemljišta bio vlasništvo Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (KJKP “GRAS”) i nikako nije mogao biti dodijeljen Radeljašu, te da je vještak Kasim Zulum cijenu odredio prema uputama optužene Horo.

“Radeljaš na navedenim parcelama nije bio većinski vlasnik, a ranije ih je prodao trećim licima i u postupku kod Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja se koristio neistinitim zemljišnoknjižnim izvacima. Nije u svom vlasništvu imao dvije trećine zemljišta, niti je ispunjavao uslove za dobijanje urbanističke saglasnosti, niti uslove za dobijanje sticanja prava nad parcelama”, naglasio je tužilac Osmić.

Po njegovim riječima, optuženi su bili na sastanku u ministarstvu, gdje je odlučeno da se putem neposredne pogodbe ne može dodijeliti zemljište, ali je praksa bila drugačija.

“Horo je bila svjesna da se parcela u vlasništvu ‘GRAS-a’ ne može dodijeliti nikome, pa ni Radeljašu. Mišljenje Jasmine Horo je bilo ključna činjenica”, dodao je tužilac.

Optužena Horo je, naveo je tužilac, u banku položila iznos veći od 30.000 konvertibilnih maraka (KM) i rekla da potiče iz kupoprodajnog ugovora za stan, kako bi prikrila njegovo stvarno porijeklo, a da joj je kasnije teza bila da se radi o izmirenju nekadašnjeg duga.

“Postoje analitičke kartice koje pobijaju neistine koje je izrekla bankarskom službeniku”, kazao je tužilac.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Hadžića i općinske službenike Horo, Kapetanovića i Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. Općini platio 51.340 KM.

Pored toga, Radeljaša optužnica tereti da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Tužiteljica Alićehajić je rekla da iz provedenih dokaza proizlazi da je Radeljaš iznos od 114.255 KM usmjerio na privatni račun koji nije bio registrovan u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) te u potpunosti ga utrošio na otplatu kredita na njegovo ime, a ne za poličke ciljeve stranke.

“Nije imao saglasnost stranke da novac prima na privatni račun, niti je stranka o tome imala saznanja. Radeljaš ta sredstava nikada nije proslijedio stranci, niti ih obavijestio o prilivu. Tek nakon revizije CIK-a, stranka je saznala za ovo i Tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu”, istakla je tužiteljica Alićehajić.

Nastavak suđenja je 15. novembra, kada je planirano iznošenje završne riječi odbrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.