Lavić: Bosanska politika je za vladavinu prava

Vijesti 04. nov 201813:06 > 13:10
N1

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 nazvanoj 'Povijesna nužnost oblikovanja bosanske politike' uvodničar profesor Senadin Lavić danas je istaknuo da se bosanska politika mora zasnivati na političkoj emancipaciji građana i poštivanju slobode čovjeka kao najveće vrijednosti.

“Osnov bosanske politike je borba za vladavinu prava i kvaliteta političkih programa iz kojih se prepoznaje moralna odgovornost za državnu politiku. Bosanska politika se pokazuje kao nepokolebljiva borba za ustavni poredak i unaprjeđenje Ustava države prema evropskih standardima”, naglasio je Lavić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović naglasio je da se često u vokabularu koriste pojmovi koji su, na neki način, tradicionalno vezani za naziv naše države – Bosne i Hercegovine.  

“Međutim, u ovom slučaju mi se jasno definiramo kao bosanske politike pri tom misleći na kontinuitet te politike, od Srednjeg vijeka do danas i svega onoga što ona znači”, kazao je.      

U vezi s temom Kulenović je mišljenja da, bez definiranja regionalnog aspekta i pozicioniranja Bosne i Hercegovine u regiji, teško da je moguće naći pravi put da bi to bila stabilna država i prosperitetna za sve njene građane. 

– U profiliranju i oblikovanju bosanske politike danas treba posebno imati u vidu regionalni aspekt. Mnogi, ne samo Krug 99, ocjenjuju da se nalazimo u izuzetno teškoj situaciji koja je još više usložnjena činjenicom da su sasvim otvoreni pritisci od susjednih država –  naglasio je.  

Smatra da ‘Bosna i Hercegovina mora konačno biti tretirana, ne kao specijalni slučaj, nego kao normalna država za koju neće vrijediti posebna pravila u odnosu na cijelu evropsku zajednicu, na zajednicu svih slobodnih naroda u svijetu’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.