Pećanac: Konstatacije Željka Komšića opravdane

Vijesti 05. nov 201816:54 > 17:05
N1 info

Povodom izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, a u vezi sa intervjuom novoizabranog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS, poručio je nema potrebe da brani Komšića, ali da ''njegove konstatacije stoje''.

Zaista nemam potrebe da branim Komšića, ali treba istaći da je njegova izjava krajnje korektna i da ja tu ne vidim ništa sporno. Bosna i Hercegovina de facto ima državne granice koje njeni susjedi moraju poštovati, naravno, jer ih na to obavezuje međunarodno pravo. Oni to ne čine i otežavaju proces pomirenja i uspostave povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini radi svojih usko nacionalnih interesa. Upravo je o tome govorio Komšić u svom intervjuu.

Sa druge strane Ministru Vulilnu bilo pametnije da umjesto što lamentira sa incidentom u Potočarima, pita svoga gazdu Vučića ko je od agenata BIA-e izgubio mobitel u Potočarima i zašto su neki agenti BIA-e kasnije tužili agenciju radi incidenta u Srebrenici 2015. godine, ako oni nemaju veze s tim slučajem”, rekao je bivši ministar Pećanac.

Prema njegom mišljenju, radi se o pokušaju skretanja pažnje.

”Mislim da je prebacivanje odgovornosti na Agencije za zaštitu zakonitosti u BiH samo skretanje pažnje od sumnje na odgovornost srbijanskih policijskih i obavještajnih službi u namještanje incidenta u Potočarima 2015. godine. Takve stvari se ne rade između zemalja koje treba da grade povjerenje i stabilnost u svojim odnosima, nažalost i Beograd i Zagreb konstantno podrivaju temelje državnosti Bosne i Hercegovine i nedozvoljavanju nam nikakav progres. Zato su konstatacije Željke Komšića opravdane”, poručio je on.

Podsjećamo, Komšićeva poruka da je granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati izazvala je u protekla dva dana brojne reakcije, kako u BiH tako i u Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.