Daul: Zabrinjavajuće nedemokratske prakse na izborima u BiH

Vijesti 06. nov 201821:10 > 21:16
AFP

Joseph Daul, predsjednik Evropske narodne stranke, je ocijenio da su zabrinjavajuće nedemokratske prakse koje su obilježile posljednje Opšte izbore u Bosni i Hercegovini.

U nastavku vamu cijelosti prenosimo saopštenje Daula:

“Duboko sam zabrinut zbog uočenih nedemokratskih praksi od strane pojedinih političkih učesnika ovih izbora. Preliminarni izvještaji  Međunarodne izborne posmatračke misije, predvođene OEBS/Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) su alarmantni.

Da bi izbori bili slobodni i fer, birači ne smiju biti pod pritiskom i političkim uticajem, a mediji moraju biti nezavisni. Politički
pritisak na penzionere, zastrašivanje radnika u javnom sektoru, kupovina glasova, prepreke za glasanje dijaspore, nepravilnosti vezane za glasanje putem pošte i veliki broj nevažećih glasova nisu u skladu sa demokratskim standardima.

Uprkos naporima Evropske narodne partije, kompromis za neophodne promjene Izbornog zakona nije pronađen. Sada svi učesnici političkih procesa moraju zajedno staviti interes naroda iznad ličnih i političkih interesa. Ovo mora biti urađeno da bi se osigurali fer i slobodni izbori u budućnosti.

Zemlja ne može napredovati niti sprovoditi reforme bez funkcionalnih izvršnih institucija. Očekujem od svih političkih lidera da zajedno i konstruktivno rade na formiranju vlasti na svim nivoima.

Reformama se treba obezbijediti budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana. Od reformi zavise nezavisnost pravosuđa, zaustavljanje korupcije i poštivanje vladavine prava. Tek tada, Bosna i Hercegovina će moći da napreduje na putu ka EU, biti privlačnija za investitore i ponuditi mladima više mogućnosti u svojoj zemlji”, istakao je predsjednik Evropske narodne stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.