Bh. inovatori se bore za nagradu na Sarajevo Unlimited

Vijesti 07. nov 201815:36 > 19:34
N1

Četrdeset metara iznad zemlje, u gondolama sarajevske žičare, osam mladih inovatora predstavilo je svoje ideje mentorima iz inozemstva, u okviru Trećeg foruma Sarajevo Unlimited. No, paradoksalno, dok se mentori širom svijeta zanimaju za bosanske inovacije, u Asocijaciji inovatora BiH upozoravaju da su pred gašenjem zbog manjka fnansijske podrške.

Gondolu Sarajevske žičare, četrdeset metara iznad zemlje i vrijeme potrebno od polazne do dolazne stanice, mladi banjalučki inovator koristi da zainteresuje sagovornika za ideju. Predstavnik Deutsche Telecoma ima Brankovu pažnju.

“Mi smo napravili start-up koji se zove ‘Merkido’. To je aplikacija za roditeljsku kontrolu. Putem našeg rješenja, roditelji povezuju roditeljski i dječiji uređaj za desetak sekundi i tako određuju koje aplikacije dijete smije koristiti na uređaju, koje ne, vide lokaciju i slično”, kaže Branko Vasiljević, inovator iz Banja Luke.

Velike svjetske kompanije, poput Deutsche Telecoma, ne ignorišu plodonosne ideje sa Balkana.

“Pomoći ćemo im da prodaju ideje, nama ili drugim klijentima. Ova multilingualna regija poznata je po talentima. Gladni su za izlaskom na međunarodno tržište, pa već vidimo kako ljudi sa ovog područja rade, na primjer, za američke ili britanske firme. A za inovatore ovdje veoma je važan pristup kapitalu”, ističe Erik Meijer, Deutsche Telecom.

Vrijedna nagrada čeka pobjedničku ideju. Njih osam u borbi je za tu titulu. Ono čemu se svi mladi inovatori nadaju je implementacija ideje.

“Sa nama je osam pobjedničkih mentora start-up bitke, koja se desila prije dva dana. Večeras je finale i željeli smo prije finala dati priliku mentorima i start-upima za “jedan na jedan” razgovore, 40 metara iznad zemlje, sa pogledom na Sarajevo. Start ups dolaze iz Almabije, Crne Gore, Srbije i BiH, tako da je zanimljiv primjer ekipe sa Balkana”, poručuje Belma Kučukalić, organizacioni tim Sarajevo Unlimited.

Paradoksalno, dok uz pogled na Sarajevo inostrane mentore oduševljavaju domaće ideje, Asocijacija inovatora naše zemlje, gotovo je pred gašenjem, upozorava generalni sekretar Asocijacije. Razlog – nedostatak finansijske podrške nadležnih:

“To je sve opadalo i ove godine, nismo dinara primili ni sa koje strane, a bili smo već na deset svjetskih izložbi i time smo završili krug za ovu godinu. Dobili smo poziv iz Seula, ne možemo nikako otići, zbog rizika da ne budemo mogli platiti dugove koje imamo”, kaže Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH

Asocijacija je nastala u najtežim vremenima, 1994. godine. Od tada su članovi proizveli preko 380 inovacija i bivali nagrađivani širom svijeta. No, teško je na domaćem tržištu unovčiti ideju, ističe naš sagovornik.

“Vrlo su zainteresovani privrednici, no problem su zakoni. Ne motiviraju privrednike da se upuste u riskantni posao, istraživanje i razvoj. Na nivou zemlje ne postoji zakon o istraživanju i razvoju”, navodi Hujić.

A budući da start-up projekte i inovacije obilježava, osim kreativnosti, i limitiran budžet, mladi mozgovi nadaju se da će velike zemlje prepoznati njihove velike ideje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.