Selimbegović: Nazire se da ćemo dugo čekati vlast

Vijesti 08. nov 201809:09 > 09:18
N1

Iako bi u ovom postizbornom času najtačnije bilo reći da je mnogo više od naroda, građana i ostalih Bosanaca i Hercegovaca, kako kod kuće tako i u dijaspori, pobijedila volja CIK-a rezultati su tu i valja ih ljuljati, ali svako zaslužuje šansu, tako o rezultatima izbora i koalicijama piše Vildana Selimbegović urednica lista Oslobođenje.

Selimbegović je za N1 kazala da se sada već nazire da će se jako dugo čekati na vlast.

“Sada se već nazire da ćemo jako dugo čekati na vlast a pozicije koje ovih dana zauzima CIK naprosto ne obećavaju ono što svakome od nas treba, minimum povjerenja u vlast koja će nešto promijeniti jer su promjene neophodne”, kazala je Selimbegović.

Zanimljivo je, ističe urednica lista Oslobođenje, da nema gubitnika, jedino je izgubio Savez za pobjedu. Svi su ostali pobijedili.

Podsjećamo jučer je Dragan Čavić nakon sjednice Predsjedništva NDP-a kazao da Saveza za promjene nema, a nema ni Saveza za pobjedu.

Za razliku od migranata naši migranti idu sa papirima kaže Selimbegović.

“Proizvodnja očaja je rezultat da posljednjih dana vidimo kolone koje odlaze na zapad. Za razliku od migranata naši migranti idu sa papirima”, istakla je Selimbegović.

Milorad Dodik je jedini koji je ispred sebe imao jaku i čvrstu vlast, naglasila je Selimbegović, ali ju je pozivom na jedinstvo uspio razbiti.

“Vlast Milorada Dodika je jedina vlast koja je posljednjih godina ispred sebe imala jaku i čvrstu opoziciju. Sve što je radio, pobjeda koju je dobio nije trebalo da znači da opozicija nestaje. Upravo taj njegov poziv na srpsko jedinstvo, sjećamo se jednog prije šest godina i Dodik je bio taj koji je to jedinstvo prekinuo kada je Šarović u sredini mandata bio povučen. Ovim pozivom na jedinstvo Milorad Dodik je uspio da razbije opoziciju”, istakla je Selimbegović i dodala:

“Građani u Republici Srpskoj mogu biti mirni kod njih će svakodnevno da cvjetaju bajke. Sve što se želi je da se otupi opoziciona oštrica koju imate u parlamentima. Opozicija u RS-u, u Narodnoj skupštini je djelovala prilično smisleno. Imala je svoje kontra-prijedloge, analize.”

U parlamentu FBiH često nije jasno ko je opozicija a ko pozicija, naglasila je Selimbegović.

U narednih mjesec dana CIK bi trebao donijeti odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH. Ovaj izbor neće biti nimalo lak, obzirom na pravne nedoumice koje postoje ali i politička stajališta koja su dijametralno suprotna. Da li primijeniti popis iz 1991. ili 2013. godine?

Ipak Selimbegović vjeruje da će CIK donijeti odluku o popunjavanu Doma naroda po popisu iz 2013. godine.

“Sudeći po odluci većine u CIK-u da potpuno djeluje u skladu sa političkim partijama kojima oni pripadaju trebalo bi očekivati novi skandal. Mislim da će CIK donijeti odluku o popunjavanju Doma naroda po popisu iz 2013. godine ili će opet prevrnuti. U tom slučaju bi značilo da su čuli poziv OHR-a na poštivanje Ustava. Ne vjerujem da će CIK u ovom sastavu tako reagovati. CIK se ne obazire na Ustave i zakone. Ne sporim rezultate izbora već samo ružno ponašanje CIK-a.”, zaključila je Selimbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.