Katana za N1: Ne treba više kupovati papke, sami se nude

Vijesti 10. nov 201809:41 > 09:50
N1

Gordana Katana, novinarka Oslobođenja, kazala je jutros za N1 da na političkoj sceni Republike Srpske više niko ''ne treba da kupuje papke'', jer se oni sada ''sami nude''.

Priznala je da je rasplet situacije nakon izbora u ovom bh. entitetu bio posve neočekivan – čak i za one koji dugo prate događanja na politilkoj pozornici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Čak i mi koji evo duže od dvije decenije pratimo zbivanja na političkoj sceni Republike Srpske, ovakav rasplet nismo mogli očekivati. Moglo se očekivati da će određen broj političara, ali samo pojedinaca promijeniti stranu zarad vlastitih benefita. Ali sve ovo što se desilo sa SDS-om kada imamo niz gradskih odbora koji žele da istupe iz stranke ili traže drugačiju političku opciju, to je porazno. Porazna je i činjenica da se NDP odlučio za za takav korak jer je Dragan Čavić bio jedan od najžešćih kritičara vlasti. Više niko ne treba da kupuje papke, oni se sami nude”, kazala je Katana za N1.

 Obrazloženje Dragana Čavića o napuštanju Saveza za pobjede ocijenila je ”krajnje drskim”.

”Obrazloženje koje je gospodin Čavić dao, da je njemu opozicija bila kao mlinski kamen oko vrata, je krajnje drsko. On je imao dovoljno vremena da se etablira na političkoj sceni. I to je stvar koja je do njega, a nikako nije do cijele opozicije. Na kraju krajeva, svi mi snosimo odgovornost za vlastite postupke. Bojim se naprosto da je procjena tu išla za vrlo uzak krug ljudi. Već smo imali reagovanja mlađih članova te partije o napuštanju NDP-a”, ocijenila je ona.

Hoće li sada opozicije u RS-u uopće biti?

Opozicija postoji, ona će biti vrlo, vrlo mala. Svest će se na poslanike PDP-a, jedan dio SDS-a i ta dva bošnjačka i jednog hrvatskog poslanika u NSRS. Opozicija će biti vrlo vrlo mala, ali drago mi je što se među tim opozicionarima pojavljuju neki novi ljudi. Možda je to neki dobar početak da se u nekom narednom periodu iskristališe politička scena ovdje i da konačno znamo na čemu smo”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.