Grubeša o imovini u susjedstvu: Hvala Hrvatskoj na zakonu

Vijesti 13. nov 201814:57 > 15:25
N1

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, komentarisao je pitanje bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj. Izrazio je zahvalnost susjednoj državi na zakonu koji regulira bosanskohercegovačku imovinu jer se drugačije ne bi problematizirala.

Smatra da imovina u Hrvatskoj ne zaslužuje biti u postojećem stanju jer je “ruglo i izvor zaraze za lokalnu zajednicu”.

“Moram se zahvaliti Hrvatskoj na donijetom zakonu jer se drugačije ovo pitanje ne bi problemtiziralo u Bosni i Hercegovini”, rekao je Grubeša i dodao da nije dovoljan Sporazum o sukcesiji kako bi se rješilo ovo pitanje.

Naglasio je da je vlasništvo nad imovinom u Hrvatskoj neupitno i da je važno da se dođe do njenih vlasnika prije potpisivanja bilaterlanog sporazuma sa Hrvatskom.

Grubeša se osvrnuo i na izdržavanje sudske kazne Marka Radića, osuđenog u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj. Govoreći o pismu Serga Brammertza posvećenu slučaju Radića upućenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, rekao je da će on odgovoriti na to pismo kao zvanični stav Bosne i Hercegovine.

Tvrdi da nije sporno što je Hrvatska ukinula presudu Radiću za udruženi zločinački poduhvat. To je objasnio pozivajući se na sporazum iz 1996. godine sa Hrvatskom prema kojem se kazna izdržava prema zakonima države u kojoj se nalazi optuženik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.