Vlast u Republici Srpskoj po mjeri Milorada Dodika

Vijesti 13. nov 201819:08 > 19:52
N1

Izvršni komitet SNSD-a jednoglasno je potvrdio da je mandatar za sastav Vlade RS dosadašnji šef kluba poslanika ove stranke u NSRS Radovan Višković.

Prijedlog mandatara podržali su i DNS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija. I dok se špekulira o imenima novih ministara, nastavljaju se promjene stranačkih dresova.

A pojedini čak nude i ostavke.

SNSD i tri parlamentarne stranke, u Palati su sastančili 5 sati.

Nakon četiri protokolarna događaja isto toliko konferencija za medije održao je jedan čovjek, a nije Milorad Dodik. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević, novinare je obavještavao kako su redom, Izvršni komitet SNSD-a, SP, DNS, te US, podržali Radovana Viškovića za mandatara.

“Vjerujemo da će dio skupštinske većine uz SNSD biti i DNS i SP, US ali i NDP te grupa Obrena Petrovića iz Doboja”, istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Partneri SNSD-a na stranačkim skupovima u Palati Republike Srpske za medije su ostali nijemi, tako da je njihovo zadovoljstvo dogovorom prenio SNSD-ov PR.

Kaže o detaljima će se tek razgovarati.

Za to vrijeme kristališe se odnos snaga u Vladi. SNSD će kako stvari stoje zadržati kontrolnih 8 ministarstava i premijera.

Socijalisti i DNS koji trenutno imaju 4, odnosno 3 ministarstva, u novoj Vladi dobiće po dva.

Ujedinjena Srpska, NDP, dobojska grupa, te HDZ po jedan resor.

Gotovo izvijesno u Vladi ostaju Anton Kasipović, Dragan Lukač, Lejla Rešić, Alen Šeranić, Petar Đokić, Srebrenka Golić. Od novih imena pominje se aktuelna direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović kao buduća ministrica finansija.

Zdravlje bi rado socijalisti i to za načelnicu onkologije na UKC BL i poslanicu Zdenku Gojković.

U Vladu bi kao kadar Čavićevog NDP-a mogao i jedan od vlasnika banjalučke berze Boris Gašpar.

Poznavaoci prilika smatraju da SNSD ima toliku snagu da određuje kadrovska rješenja i drugim strankama.

“Dodik je morao da zadovolji istočni dio RS, odlično se sjetio čovjeka koji mu je beskrajno odan, nema ni jedne afere, nije neznalica u politici, ali mu je hendikep što ne zna privredu, jer je Viškković bio šef voznog parka u Boksitu iz Milića i nije se suočavao sa mnogim finansiajkim problemima”, istakao je Anđelko Kozomara, novinar.

A sa problemima će se suočiti i gradonačelnik Banjaluke, ali na poziciji prvog čovjeka gradskog odbora. Igor Rdaojičić stavio je mandat stranci na raspolaganje zbog lošijih rezultata na izborima.

Istovremeno, zbog istog razloga traži se ostavka SDS-ovog predsjednika Vukote Govedarice.

Kostadin Vasić izabrani narodni psolanik sa liste SDS-a, od danas je u Ujedinjenoj Srpskoj i biće dio skupštinske većine.

“Svi oni koji me znaju, znaju da sam ja čvrst čovjek koji nikada ne bi sebi dozvolio ove stvari da oni nisu povukli stvari koje su povukli. Ja sam uložio žalbu, ali je oni na GO nisu ni razmatrali, što znači da ja SDS-u više nisam bio potreban”, naglasio je Kostadin Vasić, narodni psolanik.

Vasića je ranije iz stranke isključio Vukota Govedarica zbog kako je naveo teže povrede Statuta Srpske demokratske stranke.

Paralelno sa tim procesom u SDS-u traju unutarstranačka previranja zbog pitanja saradnje sa SNSD-om, te vođenja stranke.

Ostavke stranačkog vrha zatražili su regionalni odbori Sarajevsko-romanijske regije, Bijeljina, Zvornik, te Doboj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.