Večernji studio: Gosti Srđan Šarenac i Adnan Ćuhara

Vijesti 13. nov 201822:37 > 22:54
N1

Gosti Večernjeg studija bili su Srđan Šarenac i Adnan Ćuhara, reditelji i producenti koji su istakli da filmovi ostaju zauvijek. Ćuhara je istakao da se film "Scream for Me Sarajevo" ne može gledati kao regionalni, domaći film. a Srđan Šarenac se zbog filma "Dvije škole" koji mu je uzeo pet godina života morao preseliti u Travnik.

Adnan Ćuhara gostujući u Večernjem studiju je istakao da je film “Scream for Me Sarajevo” doživio da bude u kinima u Čileu, čitavoj Južnoj Americi, Sjevernoj Americi, Kanadi pa sve do Australije i Japana.

U narednom periodu slijede televizijske premijere. Prvo BBC Arts nakon toga će biti prikazan na televizijama širom svijeta.

“Scream for Me Sarajevo” ne može se gledati kao regionalni, domaći film naglasio je Ćuhara jer je to film napravljen za svjetsko tržište.

“Napravljen je da ga svi razumiju pa čak i švedi. To je jedna interna šala koju smo imali tokom proizvodnje”, kazao je Ćuhara.

Ćuhara je želio film koji će biti svjetski prepoznatljiv i jasan a objasnio je internu šalu i “da ga švedi razumiju”.

“Dok smo pravili film, snimili smo skoro stotinu sati materijala i pregledavajući materijale i radeći montažu, Jasenko Pašić, scenarist i jedan od autora projekta, Tarik Hodžić reditelj i ja kao producent stalno smo imali razgovore kakav film želimo i u kojem pravcu idemo. Kao producent morao sam sve voditi u tom pravcu jer sam želio da napravimo film koji će biti svjetski prepoznatljiv i jasan. U jednom od mojih objašnjavanja kakav želimo film je bilo da ga cijeli svijet razumije i da ga švedi razumiju. Nakon tri godine ponavljanja Jasenku je to išlo na živce. Znam, znam, da ga i švedi razumiju”, kazao je Ćuhara i dodao da je istu šalu imao i Dickinson.

“Prvo gledanje nakon tri godine rada na filmu ja u kancelariji Iron Maidena sa Bruce Dickinsonom, nas dvojica sami. On treba da vidi film i pita me jesam li zadovoljan na šta sam mu rekao: da nisam zadovoljan ne bi ti ga ni donio da pogledaš. Osma ruka montaže, spreman je za pokazati. On meni govori mi smo planetarno poznat bend, 20 miliona fanova i volio bi da ovu priču mogu svi skontati pa da je i švedi skontaju. Kada je on rekao švedi ja sam umro od smijeha. On se malo ljutnuo zašto se smijem ali kada sam mu ispričao onda smo se zajedno smijali”, objasnio je internu šalu Ćuhara.

Srđan Šarenac filmski reditelj i producent kazao je da je nakon filma “Selo bez žena” želio da uđe u projekat “Dvije škole”. Oba projekta su mu uzela po pet godina života.

“Pet godina života mi je uzelo snimanje filma “Dvije škole”. Vrlo je teško ući u te sredine i donijeti kameru sa sobom. Tri i po godine mi je trebalo da uđem u snimanje. Poslije toga sam se morao preseliti u Travnik i tu živjeti tri mjeseca da bi pronašao karaktere koji će biti glavni likovi. Onda smo krenuli u snimanje koje se uspješno završilo. Zadovoljan sam sa reakcijama”, istakao je Šarenac.

Svako ko želi na ovaj način da se bavi filmom mora da zna da se pet godina života mora odvojiti za taj film naglasio je Šarenac.

“Pet godina sam snimao “Selo bez žena”, pet godina sam snimao “Dvije škole”, zaključio je Šarenac.

Mi smo svi prolazni, filmovi ostaju zauvijek saglasni su bili gosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.