Nobilo o tužbi logoraša BiH protiv Hrvatske

Vijesti 14. nov 201810:15 > 10:26
N1

Predstavnici Udruženja "Logoraša BiH" sastali su se krajem februara u Sarajevu sa Antom Nobilom, advokatom iz Hrvatske, kako bi se dogovorili o eventualnom pokretanju tužbe pred pravosudnim organima u Zagrebu za naknadu štete zbog vremena provedenog u logorima pod kontrolom tzv. Herceg-Bosne.

Kako su tada naveli, drugostepena presuda iz Haaga u slučaju protiv tzv. “šestorke” i presude da je Hrvatska učestvovala u Udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji BiH daje im za pravo da traže odštetu iz Hrvatske.

U razgovoru za N1 Nobilo je kazao da je tada predstavnicima udruženja logoraša u BiH predstavio analizu.

“Ja sam na njihovu zamolbu napravio jednu analizu, otišao sam u Sarajevo i imao sastanak gdje sam im objasnio situaciju. Pravno bi oni mogli tražiti od Republike Hrvatske odštetu, i to sam obrazložio zašto”, kazao je Nobilo za N1.

Kako je naveo, tada im je rekao da, “s obzirom na političku situaciju, teško je očekivati da će hrvatski sudac prihvatiti hašku presudu po kojoj su Tuđman, Bobetko i Šušak u udruženom zločinačkom poduhvatu prema civilima u BiH”.

“Jer to bi bio osnov za odštetu, da bi eventualno morali proći kroz cijelu proceduru kroz hrvatsko pravosuđe, pa onda eventualno na Evropskom sudu nešto pokušati, jer šanse da u Hrvatskoj to dobiju su, nažalost, nikakve. Kad su tu analizu dobili, ja sam ispunio ono što sam im obećao, više se nismo čuli. Postupci, koliko ja znam, nisu pokrenuti”, naveo je Nobilo.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno je vijeće utvrdilo da je prvostepenskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.