Skupština TK ima većinu bez SDA i PDA

Vijesti 14. nov 201812:09 > 12:10
N1

Budući zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona, njih 35, na današnjoj konstituirajućoj sjednici položili su zakletvu i prihvatili mandate za naredne četiri godine. Skupštinsku većinu čini pet stranaka, a idući korak je konstituisanje klubova naroda u Skupštini, koji bi trebao biti obavljen naredne sedmice, kako bi se formiralo i novo rukovodstvo.

Podsjećamo, najveći broj mandata na izborima 7. oktobra osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP) – deset, slijedi Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, Pokret demokratske akcije (PDA) – sedam, Demokratska fronta (DF) – tri, dok su po dva poslanička mjesta pripala Savezu za bolju budućnost (SBB), Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). 

Prije početka konstituirajuće sjednice, SDP, DF, SBB, SBiH i Naša stranka potpisali su okvirni sporazum o djelovanju stranaka građanskog bloka u Skupštini TK. Sa 19 poslanika, ove će stranke činiti skupštinsku većinu.

Sjednica Skupštine TK, prema riječima Senada Alića (PDA), aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine, trebala bi se nastaviti što prije.

˝U nastavku sjednice bit će predloženo rukovodstvo Skupštine, koje će potvrditi Skupština. Kao i uvijek kada se biraju predstavnici klubova naroda, očekujemo da će se skupštinska većina vrlo brzo formirati i na stranci koja ima najviše mandata je obaveza da obezbijedi većinu u svim klubovima, kako bismo došli lakše do izbora. Mi smo prvi u Federaciji BiH koji smo održali konstituirajuću sjednicu i očekujem da ćemo dinamiku formiranja vlasti nastaviti ubrzanim tempom kako bismo mogli usvojiti budžet TK˝, izjavio je Alić.

Bego Gutić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA i poslanik u Skupštini TK, ponovio je stav stranke da je zbog stabilnosti kantona i prosperiteta potrebno napraviti jednu široku koaliciju, čija bi vertikala trebala biti uspostavljena od državnog prema kantonalnom nivou.

˝Potpisana je koalcija na nivou pet političkih partija, a poznato je da će Skupštinu činiti 19 poslanika, samo po sebi, to nije garancija stabilnosti koju zagovaramo. Tuzlanskom kantonu potrebna je sigurna koalicija i stabilna vlada i očekujemo da će se brzo početi razgovori na nivou FBiH i države u vezi sa uspostavljanjem koalicija. Ukoliko se desi da SDA ovdje ostane u opoziciji, bit ćemo konstruktivna opozicija. Mi smo zvanično razgovarali sa Strankom za BiH, a bilo je i neformalnih kontakata i sa drugim partijama, osim sa PDA, s kojima nismo imali ni formalne ni neformalne kontakte. Ponašat ćemo se prema stavu koji zauzmu zvanični organi stranke˝, naveo je Gutić.

Već sada je evidentno da neformalna koalicija neće imati dovoljan broj u Klubu Bošnjaka.

Dževad Hadžić (SDP) naveo je da nisu razgovarali ni sa jednom od dvije političke stranke koje nisu dio koalicije, dakle ni sa SDA, ni sa PDA.

˝Postoji mogućnost, ukoliko postoji dogovor između PDA i SDA, da oni mogu imati natpolovičnu većinu u Klubu Bošnjaka. No, vidjet ćemo na sjednici kako će to izgledati. Ne očekujem probleme u smislu da se ove dvije stranke dogovore. Kako god, to je politička volja, a ako se oni dogovore, to je stvar te dvije političke stranke. Predstavnici pet političkih stranaka (SDP, Naša stranka, SBB, DF i Stranka za BiH) potpisali su danas sporazum o principima građanskog djelovanja u TK i na tome ćemo graditi buduću koaliciju. Ključni zadatak vlade, bez obzira na to kako će biti formirana, kada i ko će biti mandatar skupštinske većine je da se konačno obračuna sa kriminalom i korupcijom, što je preduslov da bismo mogli realizirati sve što bude u našem programu˝, naveo je Hadžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.