U Bijeljini evidentirano oko 10.000 oboljelih od dijabetesa

Vijesti 14. nov 201814:43 > 14:45
rtvbn.com

Na području grada Bijeljina evidentirano je oko 10.000 oboljelih od dijabetesa, od kojih je 2.100 na insulinskoj terapiji, rekla je danas porodični ljekar u bijeljinskom Domu zdravlja Jelena Tešić.

“Postoje dva tipa ove bolesti. Tip jedan se uglavnom dijagnostikuje u dječijem dobu, a terapija je uglavnom insulinska. Dijabetes tipa dva se javlja uglavnom kod starijih od 50 godina i kod njih se primjenjuje medikamentozna terapija, a ako se pokaže kao neefikasna uključuje se insulinska”, pojasnila je Tešićeva.

Ona je navela da su osnovni simptomi bolesti učestalo mokrenje, pojačana glad i žeđ.

Tešićeva je napomenula da je neophodno osluškivati tijelo, ići redovno na ljekarske preglede i kontrolisati nivo šećera u krvi, te voditi računa o tome da ishrana bude zdrava i izbalansirana, baviti se fizičkom aktivnošću.

Ona je istakla da je cilj akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi i savjeta ljekara o značaju zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, koju je Dom zdravlja Bijeljina organizovao povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, podizanje svijesti o ovoj bolesti kao globalnom problemu.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je zajedno sa Domom zdravlja obilježilo i Udruženje dijabetičara “Diabeta”.

Predsjednik Udruženja Sandra Milošević rekla je da je dijebetes u porastu, posebno tip dva.

“Svaki drugi stanovnik boluje, a da to i ne zna. U 50 odsto slučajeva dijabetes tipa dva se otkrije kad već postoji hronično oboljenje, a problem je još izraženiji jer se taj tip javlja i kod djece i adolescenata zbog nezdravog načina života i gojaznosti”, ukazala je Miloševićeva.

Ona je dodala da zajedno sa Domom zdravlja stalno rade na prevenciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.