Problemi osoba sa dijabetesom u BiH

Vijesti 14. nov 201816:52 > 20:01
N1

Svakog četrnaestog dana novembra obilježava se Svjetski dan dijabetesa. Kampanju su 1991. pokrenuli Međunarodna dijabetička Federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na sve rastući problem šećerne bolesti.

Ovaj dan obilježen je i u BiH brojnim akcijama mjerenja šećera u krvi ali i podizanjem svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.

Anel već 25 godina živi sa dijabetesom. Dijagnoza mu je postavljena kada je imao tri godine, ali kaže kako ga bolest ne ograničava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

“S obzirom kakva je situacija u BiH da je sve nažalost drugačije nego u ostalim zemljama onda jeste malo komplikovanije i malo je finansijski veće opterećenje za roditelje tako i za djecu i za mlade, ali naravno snalazimo se kao i u svemu”, kazao je Anel Azimović.

Da bi sebi olakšao svakodnevicu kupio je kontinuirani mjerač sećera, koji osobama sa dijabetesom bez bockanja prstiju može provjeriti nivo šećera u krvi. U mnogim zemljama EU ovaj uređaj je besplatan, ali kod nas ga uopće ne možete kupiti na tržištu. Međutim. to nisu jedini problemi sa kojima se pacijenti susreću.

“Nažalost u današnjem zdravstvenom sistemu to je vrlo otežan način života zato što mi nemamo dovoljno širok spektar naših prava i sredstava koja su nama potrebna za normalan život. Što se tiče broja trakica on je ograničen do 18 godine 360 za tri mjeseca nakon 18 godine samo jedna trakica za jedan dan”, naglasila je Lejla Druškić.

Prema nekim procjenama u svijetu od dijabetesa boluje 415 miliona ljudi. Zvanične podatke o broju oboljelih od dijabetesa u BiH nemamo, ali prema procjenama Svjetske federacije za dijabetes u BiH ima oko 366 hiljada oboljelih od dijabetesa. Ljekari kažu kako je važno kontinuirano kontrolisati nivo šećera u krvi.

“Šećerna bolest tip dva se značajnom aktivnošću društva, pacijenata, zdravstvenog osoblja može prevenirati u velikoj mjeri. To je bolest koja je rezultat prije svega neadekvatnog načina življenja, ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti”, istakao je dr. Dragan Stevanović.

Neki od simptoma – žeđ, učestalost mokrenja, povećana glad, umor, zamagljen vid, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine. Ukoliko nešto od ovog primjetite ljekari savjetuju da im se obratite. A Mjerenje šećera u krvi oduzet će vam nekoliko minuta i možda spasiti život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.