United Media jedna od potpisnica "Varšavske deklaracije"

Vijesti 15. nov 201817:10 > 17:22
N1/Shutterstock

United Media je postala jedna od 34 organizacije i institucije koje su potpisale ‘Varšavsku deklaraciju’ s ciljem unaprijeđenja međunarodne saradnje u borbi protiv internet piraterije.

Potpisnice, među kojima su BBC, HBP, NBC Universal i United Media, vjeruju da je globalna saradnja ključna za borbu protiv ovog problema.

Prošlog mjeseca su mnoga velika medijska imena učestvovala u međunarodnom summitu o zaštiti sadržaja u Varšavi, Poljskoj.

Organizatori summita su Sygnal asocijacija uz podršku EU Ureda za zaštitu intelektualnog vlasništva a učesnici su raspravljali o najnovijim prijetnjama i razvoju mjera u borbi protiv piraterije.

Kako bi naglasili svoju posvećenost ovom cilju, 34 učesnice su potpisale movi memorandum o saradnji nazvan Varšavska deklaracija.

Potpisnice, među kojima su BBC Studios, BREIN, Discovery, FACT, HBO Europe, LaLiga, MPA, NBCUniversal, Sky Deutschland te španska državna policija, su rekle da priznaju i shvataju potrebu za redovnom međunarodnom uključenosti svih značajnijih aktera.

Kako tvrdi organizator summita, “Varšavska deklaracija” može pomoći u efektivnijem identificiranju glavnih piratskih prijetnji.

One uključuju sve veći doseg cyber-kriminala, nove metode distribucije medijskog sadržaja kao i sve veću upotrebu kripto-valuta kao način plačanja.

Ilegalna distribucija sadržaja je trenutno veoma veoma profitabilna. Postoje dokazu o vezama ovog kriminala sa drugim oblicima kriminala”, rekla je predsjednica odbora Sygnal asocijacije Teresa Wierzbowska.

Sama deklaracija ne sadrži konkretan plan radnje. Osim što priznaju i shvataju potrebu za većom saradnjom, u deklaraciji se ne spominje ništa konkretnije.

Ono što deklaracija navodi je da se potpisnice nadaju da će “podići svijest o negativnom uticaju piraterije na globalnu ekonomiju” među “donosiocima odluka, liderima, u medijima i društvu“, te ih ubijediti da se suprostave ovoj pojavi.

Potpisnice deklaracije su:

-A+E Networks

-Anti-Piracy Protection

-Association “For Legal Content!”

-Association of Commercial Television in Europe (ACT)

-Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA)

-BBC Studios

-BREIN Foundation

-CANAL + Group

-NDS

-Clear Sky Initiative

-Cyfrowy Polsat

-Discovery

-Federation Against Copyright Theft (FACT)

-Federazione per la Tutela dei Contenuti Audiovisivi e Multimediali (FAPAV)

-Group-IB

-Guardia di Finanza

-HBO Europe

-International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)

-ITI Neovision

-Kreatywna Polska

-LaLiga

-Motion Picture Association EMEA

-NAGRA/Kudelski Group

-NBCUniversal International

-OSN

-RettighedsAlliancen

-Sky Deutschland

-Sky Italia

-Sygnał Association

-TeRaPro

-The Spanish National Police

-TVN

-United Media

-Warner Bros. Entertainment

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.