Dvadeset godina konvertibilne marke

Vijesti 15. nov 201817:29 > 17:33
N1

Konvertibilna marka obilježava 20 godina od puštanja u opticaj kao zakonskog sredstva plaćanja u Bosni i Hercegovini. Iako stabilna kao valuta, finansijsko tržište i dalje kaska za inovacijama naprednih zemalja - zaključci su i konferencije "Budućnost gotovog novca" u organizaciji CBBiH i USAID-a.

Prve novčanice KM izdate su 22. juna 1998. godine, nepunih godinu dana nakon početka rada Centralne banke Bosne i Hercegovine.

U doba kada je KM puštena u opticaj, u BiH su korištene valute stranih zemalja, od kojih je njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji države. Do kraja 1999. godine, KM je postala i jedino sredstvo plaćanja. 20 godina kasnije, sigurnost domaće valute nikada nije dovedena u pitnje, pa je tako kurs naspram eura ostao nepromjenjiv.

Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u opticaj i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog zakonom.

“Politički pozivi za ukidanje Valutnog odbora ne uzimaju u obzir stvarne rizike po stabilnost u BiH. U nekim zemljama vidimo pomak u inovacijama u smislu elektronskog plaćanja, što još nije uzelo maha u Bosni i Hercegovini, ali zato smo tu na ovoj konferenciji da iznađemo ideje kako se ova zemlja može pozicionirati u tom segmentu”, kaže Peter Duffy, šef misije USAID-a u BiH.

U zemljam zapadne Europe primjetan je veliki pomak ka elektronskom plaćanju u odnosu na gotovinsko, gdje se projicira ukidanje gotovinskog plaćanja kroz uvođenje inovacija na finansijskom tržištu. Naša zemlja još se snažno oslanja na gotovinu.

“Budućnost gotovog novca je izvijesna još jedno vrijeme. Ove novine se rapravljaju na svim distancama od MMF-a do Svjetske banke. Razmišljamo mi i o novinama, ali do daljnjeg ostaje cash novac”, dodaje Senad Softić, guverner CBBiH.

Uvođenje konvertibilne marke bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute, a time i stabilnosti životnog standarda građana.

Više detalja ima Ika Ferrer Gotić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.