"Slobodni mediji su garancija mira i stabilnosti društva"

Vijesti 16. nov 201811:27 > 11:29
Fena/AA

Direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović kazao je u intervjuu za Anadoliju da FENA početkom naredne godine planira uvođenje usluge emitovanja video vijesti uživo, a prioritet joj je jačanje prisustva na društvenim mrežama i širenje dopisničke mreže u zemlji i inostranstvu.

Huremović je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o planovima, saradnji sa svjetskim agencijama, ali i ubistvu novinara Jamala Khashoggija, koje je u žiži svjetske javnosti. Kazao je kako je FENA vodeća novinska agencija u Bosni i Hercegovini po svim relevantnim pokazateljima.

– Imamo najveći broj korisnika, uvjerljivo smo najcitiraniji izvor u medijskom prostoru BiH. Naši korisnici su svi relevantni mediji u Bosni i Hercegovini, kako tradicionalni tako i moderni, internetski – dodao je Huremović.

FENA svakog dana u prosjeku objavi oko 250 vijesti na službenim jezicima u Bosni i Hercegovini i engleskom jeziku, a osim generalnog i specijalističkih servisa vijesti, objavljuje sve veći broj foto i video sadržaja.

Video servis, uspostavljen prije dvije godine, svakim danom postaje sve važniji dio servisa Agencije, a video vijesti, ističe Huremović, dostižu izuzetno velike dosege, jer ih preuzimaju gotovo svi internetski portali i televizije.

Pojasnio je kako je dopisnička mreža FENA-e razgranata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, jer su ozbiljno shvatili svoju ulogu u medijskom sektoru i svakodnevno objavljuju vijesti iz svih krajeva zemlje.

– U narednom periodu planiramo otvaranje ureda u svim većim gradovima, uključujući i Brčko distrikt, a trenutno imamo urede u Sarajevu i Mostaru –  pojasnio je Huremović.

Dodao je kako su, uzimajući u obzir značaj novinske agencije poput FENA-e za državu Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj sceni, u prethodne dvije godine napravili značajne iskorake u tom smjeru.

FENA je od prošle godine članica Evropskog saveza novinskih agencija – (EANA), organizacije koja okuplja sve vodeće agencije u Europi.

– U vremenu kada su euroatlantske integracije na vrhu prioriteta naše države na međunarodnom planu, članstvo u ovoj prestižnoj asocijaciji doživljavam kao veliki uspjeh svih uposlenika agencije – ističe Huremović.

FENA je također članica Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA), a zahvaljujući partnerskoj suradnji s dvadesetak novinskih agencija iz svijeta, naglašava Huremović, jedina je medijska kuća iz BiH koja ima izravan pristup njihovim servisima.

Na godišnjoj skupštini Asocijacije mediteranskih novinskih agencija (AMAN), održanoj u Grčkoj u oktobru, FENA je primljena u punopravno članstvo Asocijacije.

– To je nastavak međunarodnog etabliranja FENA-e kao vodeće novinske agencije u BiH i još jedna potvrda da je FENA postala važan faktor na međunarodnoj medijskoj sceni. Članstva u prestižnim asocijacijama EANA-i, AMAN-u i ABNA-i dokaz su da se u profesionalnim krugovima i van naše zemlje prepoznaje značaj i uloga FENA-e, što je značajno priznanje, ne samo Agenciju već i za Bosnu i Hercegovinu kao državu – smatra Huremović.

Dodao je kako kontinuirano rade na poboljšanju svih usluga.

– Bez stalnog praćenja svjetskih trendova u novinarstvu i uopšteno u medijima, opstanak novinskih agencija bi dugoročno bio doveden pod veliki znak pitanja. U vremenu kada sa svog smartphone uređaja bilo ko i bilo kada može emitovati video prijenos uživo i za potencijalni auditorij imati cijeli svijet, posao novinskih agencija postaje važan kao nikada prije – svjestan je Huremović.

Vjeruje da u vrijeme ekstremne globalizacije i rastućeg utjecaja popularnih internetskih društvenih platformi, koje nisu autori već samo distributeri vijesti, zbog čega pokušavaju izbjeći odgovornost za tačnost informacija koje distribuiraju, uloga novinskih agencija iz dana u dan postaje sve značajnija, jer je emitovanje tačnih, provjerenih i pravovremenih vijesti, jedina preostala brana pred navalom lažnih vijesti tzv. fake news, koje su postale velika opasnost za društvo u cjelini.

– Fokus svakako stavljamo na daljni razvoj multimedijalnog servisa, prije svega, video servisa. Planiramo da već početkom naredne godine uvedemo uslugu emitovanja video vijesti uživo. Pored toga, prioritet nam je dodatno jačanje našeg prisustva na društvenim mrežama i širenje dopisničke mreže u zemlji i inostranstvu – rekao je Huremović.

Vizija je, ističe, zadržati lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini kao vodećeg izvora kredibilnih vijesti iz zemlje i svijeta i nezaobilaznog javnog medijskog servisa u demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine te postati najutjecajniji medij u regionu.

Osvrnuo se i na saradnju s drugim agencijama. Istakao je kako su uspostavili dobru saradnju s desecima važnih svjetskih agencija i na taj način omogućili da su vijesti iz BiH postale dostupne višemilionskoj publici širom svijeta.

– Naše trajno opredjeljenje je da u servisima Agencije poseban značaj pridajemo pozitivnim trendovima iz svakog aspekta našeg društva. To nas dodatno obavezuje da damo maksimalan doprinos u predstavljanju naše zemlje kao poželjne destinacije potencijalnim investitorima kako za pokretanje novih tako i za podršku postojećim biznisima, pri tome ne zanmerujući predstavljanje Bosne i Hercegovine kao poželjne turističke destinacije – dodao je Huremović.

Saradnju Federalne novinske agencije sa Anadolu Agency (AA) ocijenio je tradicionalnom, dodavši kako ona traje niz godina i vrlo je važna za FENA-u.

– Zahvalni smo na dosadašnjoj podršci koju je AA pružala FENA-i kako kroz razmjenu vijesti tako i na brojnim obukama koje je AA organizovala i na koje su redovno pozivani novinari FENA-e. Uvjeren sam da će naša saradnja u budućnosti ići i dalje uzlaznim tokom, a dokaz tomu je i dogovoreno potpisivanje novog ugovora o saradnji koje bi se trebalo desiti na predstojećoj skupštini ABNA-e u Istanbulu, kojoj je domaćin Anadolu Agency – rekao je Huremović.

Osvrnuo se i na smrt novinara Jamala Khashoggija, koji je u oktobru ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Tom prilikom podsjetio je kako Bosna i Hercegovina još uvijek trpi velike posljedice rata. Dodao je kako su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu prva meta bili novinari i sloboda govora.

– I danas je u Bosni i Hercegovini teško biti novinar ako niste u funkciji politika različitih interesnih grupa i često ste meta istih. Smatram da su slobodni mediji garancija za mir i stabilnost društva – istakao je Huremović.

Dodao je kako se mora insistirati na potpunom rasvjetljavanju slučaja Khashoggi i da je dobro što medijska, ali i cijela međunarodna zajednica ima takav stav.