SDA odgovorila Dodiku: Neodgovorna izjava i prijetnja

Vijesti 19. nov 201814:15 > 14:18
Fena

Vijeće naroda Republike Srpske treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH, poručili su danas iz Stranke demokratske akcije.

Kako navode u saopćenju, SDA odbacuje i cijeni vrlo neodgovornom izjavu i prijetnju Milorada Dodika da će entitet RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS.

‘Iako nepopunjen, Klub Srba u Federalnom parlamentu vrši svoju ustavnu ulogu, a Vijeće naroda RS, iako popunjeno, zbog poslovničkih smicalica u Ustavnom sudu RS, nije u mogućnosti vršiti svoju ulogu.

Zbog toga će SDA tražiti ukidanje poslovničkih prepreka. Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simtrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta. Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH”, piše u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Podsjećamo, novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federaciji BiH pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.