Fenomen Crnog petka: Odlazak u "minus" za malo sreće

N1

Black Friday ili Crni petak po mišljenju mnogih najveći je "kupoholičarski" dan u godini, a svake godine privuče blizu 135 miliona ljudi. Ovaj globalni šoping trend ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu. Kupci se za sniženja raspituju i pripremaju nekoliko dana unaprijed.

Trend kupovine na crni petak polako zahvaća i BiH. Gužve na ulazima i izlazima tržnih centara. Ovaj dan za bh. građane idealno je vrijeme da po sniženim cijenama obave prazničnu kupovinu.

Anketa:

“Gužva je, izašle smo, na kasama, na svim pultovima, ko može…neka bira. Popusta ima ali nisu značajni”.

“Ja sa kupila sve što nije na sniženju”.

“Kupio sam nešto za kuću, super, 50%”.

“Gužva je, strašnna gužva, kao da je sve džaba”.

Crni petak je dan kada trgovci čiste zalihe sa polica, prave mjesta za nove kolekcije i pri tome ostvaruju maksimalne profite. Prodavci ne kriju da su njihova target grupa dame i mališani, ali nisu isključeni ni muškarci.

“Popusti su od 30 -50 posto, nije na sve artikle, ovisno šta se sviđa našim kupcima. Snižava se i nova kolekcija i ono što je došlo malo ranije, generalno imamo sniženja više puta tokom godine, tako da nema robe koja je tako dugo u radnji, koja je stajala i koja se nije prodala”, kaže jedna prodavačica.

Potrebu da se počastimo još jednom nepotrebnom krpicom marketing stručnjaci objašnjavaju neuro marketingom. Prodavci igraju na ambijentalno okruženje, na svečani duh, na emociju. Inicira se podsvijest, a iz podsvijesti se dešava kupovina.

“Brojni ljudi idu u crveno, idu u minuse, u svom tom svečarskom stilu, kupuju sebi sreću, je li tako? Ne donose racionalne odluke. Zato utiču na našu podsvijest kako bi smo što više potrošili”, pojašnjava Amra Hašimbegović, marketing stručnjak.

Kupci u svijetu sve češće posežu za online kupovinom. Iako gužve i redovi na kasama i bh. građanima zadaju glavobolje, u Bosni i Hercegovini ovaj trend još uvijek nije tako izražen. Najviše zbog bojazni internet plaćanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.