Od koga najviše zavisi formiranje vlasti i šta se čeka

N1

Ukrupnjava se politička scena u Federaciji Bosne i Hercegovine. SDP, DF i Naša stranka postigli dogovor, no još se ne zna da li će u vlast ili opoziciju. Ovaj blok, sada u Federalnom parlamentu, ali i na nivou BiH ima više zastupnika nego SDA koji je sama osvojila najviše mandata.

Stranački sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. DF, SDP i Naša stranka postigli dogovor.

“Mi ćemo zajedno biti ili opozicija ili vlast, ali kako smo i do sada stalno isticali – pobjednici izbora treba da sjednu i pokušaju napraviti vlast i da kažu šta je program oko koga su oni okupljeni”, poručuje Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Tri stranke imaju deset poslanika u Parlamentu BiH, njih 32 u parlamentu FBiH. Mogu li usloviti formiranje vlasti?

“Nije nam bitno da budemo pozicija, ali smo potpuno svjesni snage koju naši udruženi predstavnici imaju u ovim tijelima”, tvrdi Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Iz SDA pozivaju SDP i DF u široku koaliciju. Neke partije sa manjim brojem mandata su već poručile da sa SDA u vlast neće.

“Išlo se da nas se potroši kao koalicionog partnera, što se ranije dešavalo SDP-u, SBiH-u, A-SDA i mnogim drugim. Mi smo iz toga izvukli jednu lekciju da ne treba u koaliciju sa SDA”, otkriva Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

I stranke danas formiranog bloka na nivou kantona poručuju da sa SDA ne žele. Između ostalog u Kantonu Sarajevo su sa još tri partije postigli dogovor o saradnji, no ne i o poziciji premijera.

“Po nekom političkom bontonu, Narodu i pravdi to pripada, to nije naš uslov za funkcionisanje ove naše priče”, kaže Elmedin Konaković, Narod i pravda.

“Lijevi, građanski blok želi takođe da ima premijera”, dodaje Edin Forto, Naša stranka.

Iako su iz SDA SDP-u predlagali koaliciju na svim nivoima, sada nude i saradnju na federalnom i državnom nivou.

“Najbitnije je biti zajedno tamo gdje se brani država BiH, a na entitetu se brani ekonomija. To su dvije važne stvari, ne možemo mi nikoga natjerati, ali možda će ga vrijeme natjerati”, navodi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Na koncu sve zavisi i od HDZ-a koji tradicionalno ima većinu u domovima naroda.

“Čekamo, znamo ko će u Kolegiju biti od Hrvata, za zastupnički dom, znamo ko će biti iz SNSD-a, ko će biti predsjedavajući Vijeća ministara, i to predlaže SNSD. Logično da treba imati prijedlog i sa bošnjačke strane da taj proces može ići tečno, bez zadrške”, zaključuje Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Lider ove stranke u intervjuu za Večernji list poručuje kako čeka “stabilizaciju bošnjačke političke scene” da bi bilo jasno sa kim HDZ treba razgovarati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.