"Radikalnim mjerama" za spas 1.000 radnih mjesta

Vijesti 23. nov 201818:13 > 19:00
N1

Nekoliko stotina radnika GIKIL-a iz Lukavca uputili su se kući nakon trosatnog protesta ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Protest je obilježen i petnaestominutnom obustavom saobraćaja, no bez incidenata.

Najprije iščekivanje predstavnika Vlade Federacije BiH. I radikalnija mjera nakon iznevjerenih očekivanja. Blokada ulice potrajala je svega 15 minuta, no iz Sindikata ove kompanije kažu da imaju još “asova u rukavu”.

“Sutra ćemo održati sjednicu GO Sindikata hemije i nemeta FBiH, sa sindikatom GIKIL-a, na kojem ćemo donijeti sve odluke o djelovanju poslije nedjelje. Upotrijebit ćemo sve metode sindikalne borbe, pa i one radikalne. Nećemo dozvoliti gašenje 1.000 radnih mjesta”, poručuje Kata Iveljić, Sindikat hemije i nemetala FBiH.

Hiljadu radnih mjesta, plus članovi porodice koje ti poslovi hrane. Sve to brine nekoliko stotina osoba okupljenih pred zgradom Federalne vlade – kako radnika, tako i njihovih majki, supruga…

A GIKIL, vodeći proizvođač metalurškog koksa u regiji, istovremeno, obilježava i etiketa – “zagađivač okoliša”.
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istrage zbog dva ekološka incidenta. Nakon eksplozija u rezervoaru iscurile su štetne materije u rijeku Spreču. Uzrok ekoloških katastrofa – nema ulaganja. Petnaestog novembra istekao je rok koji je Federalna inspekcija dala GIKIL-u za ulaganje u zaštitu okoliša. GIKIL nema okolinsku dozvolu. Radnici se nadaju produženju roka.

“Rok koji će odrediti ministarstvo ili federalne inspekcije da se da još jedna šansa, jer se ne može zatvoriti nešto što radi i pozitivno posluje. Milionski su dnevni obrti, dnevni, to moramo znati. Fabrika takvog kapaciteta u FBiH nemamo mnogo”, tvrdi Mirsad Imamović, predstavnik Sindikata radnika GIKIL-a.

No, Vlada FBiH jasno poručuje: “Kompanija GIKIL u većinskom je privatnom vlasništvu, te da je Vlada Tuzlanskog kantona manjinski vlasnik. Prema tome, Vlada FBiH nema nikakve ingerencije nad ovom kompanijom. Vlada FBiH poziva vlasnike i upravu GIKIL-a da usklade svoje poslovanje sa zakonima Bosne i Hercegovine”.

Radnici, razočarani, uputili su se kući. No, protesti, naredni put, možda neće biti mirni, poručili su uoči odlaska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.