"Nažalost, twitter forma popularnija od novinske priče"

Vijesti 24. nov 201814:50 > 14:54
Oslobođenje

Autorima najboljih kratkih priča ovogodišnjeg konkursa dnevnog lista Oslobođenje danas su u Klubu 1 u Sarajevu uručene nagrade.

Ranije je objavljeno da je prvu nagradu osvojila Emina Elezović (1.500 KM), drugu Enesa Mahmić (1.000 KM), a treću Ernad Osmić (500 KM), dok je nagradu publike dobio rad Vanje Šunjić. Plakete nagrađenim autorima uručio je Edin Salčinović, urednik kulture lista Oslobođenje.

“U namjeri da afirmiramo mlade autore i vratimo kratke priče u novinu, već petu godinu organiziramo ovaj konkurs. Oslobođenje je oduvijek bila i ostala novina koja je kulturi davala mnogo prostora. Podsjetimo, prvi glavni i odgovorni urednik Oslobođenja bio je Rodoljub Čolaković, u četvrtom broju za Oslobođenje je pisao Skender Kulenović. Na našim stranicama pisala su velika imena književnosti kako bivše Jugoslavije, tako i BiH. Istina, ove godine na konkursu smo imali nešto manji odziv autora. Brine me što je twitter forma i 140 znakova Donalda Trumpa danas popularnija nego kratka novinska priča. Ipak, vjerujemo da i dalje ima smisla raditi na promociji mladih pisaca, ali i svih onih koji svojim stavovima pisanom rječju žele utjecati na svijet koji nas okružuje“, rekla je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović.

Oslobođenje
Oslobođenje
Oslobođenje
Oslobođenje
Oslobođenje
Oslobođenje
Oslobođenje
Oslobođenje

Radove je ocjenjivao žiri u sastavu Kristina Ljevak (predsjednica), te Marko Tomaš i Dario Bevanda (članovi).

„Uživali smo čitajući pristigle rukopise. Konkurs je i ove godine bio anoniman, a tema slobodna. Odluku o tri najbolja rada donijeli smo jednoglasno. Iako savremene informacione tehnologije uzimaju guše klasične i književne načine izražavanja, veoma je važno da i dalje svi zajedno njegujemo književnu kulturu, a jedan od načina je svakako i konkurs Oslobođenja“, izjavila je Kristina Ljevak, predsjednica žirija.

Nagrađeni mladi autori smatraju da se u promociju književnosti, te kulture i umjetnosti općenito, mora uključiti cijela društvena zajednica.

„Čini mi se da su kultura i umjetnost protjerani iz većine medija, osim iz dnevne štampe. Raduje me da Oslobođenje, uprkos trendovima komercijalizacije medija, ostaje vjerno tradiciji i istrajava u njegovanju književnosti i kulture“, rekao je nagrađeni Ernad Osmić.

Nagrađena priča „Suncokret među maslačcima“ prva je priča Vanje Šunjić. Autorica priznaje da ju je pisala, kako kaže, drhtavom rukom, ali da joj je nagrada publike podstrek da nastavi pisati i baviti se književnošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.