Arapović: Promijeniti zakon ili SBB neće učestvovati na sljedećim izborima

Vijesti 30. nov 201808:48 > 08:50
N1

Savez za bolju budućnost neće učestvovati na sljedećem izborima ako oni budu održani sa ovakvim Izbornim zakonom, kazala je za N1 Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica SBB-a.

Jučer je bosanskohercegovački blok, koji čine SDP, DF i Naša stranka, zajedno sa SBB-om, održao sastanak u Sarajevu. Kako su lideri stranaka otkrili nakon susreta – HDZ BiH se nameće kao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti. Također, dodali su kako će ovaj blok nastaviti razgovore i sa SDA, ali ne više pojednično. Eventualno partnerstvo sa SDA, za SBB nije opcija.

Omerbegović-Arapović je priznala da SBB svaki put sa gorčinom počinje priču o formiranju vlasti jer…

“Stava smo da je SBB pokraden na izborima. SBB će biti dio onih razgovora i koalicija koje su ujedinjene oko jedne ideje – promjene stanja nabolje za građane”, kazala je gošća Novog dana.

Istakla je kako niko od ovih stranaka nije rekao da nužno hoće biti dio vlasti, ali da ne bježe od odgovornosti.

“Jučer su izgovorene bitne političke poruke – da možemo za građane oteti javne nabavke, da će se poštovati zakon i da nećem saginjati glave i biti podanici”, kazala je Omerbegović-Arapović.

Dodala je da iako SBB ima dosta stručnih ljudi, nisu insistirali na resorima.

“Ovdje je bilo sve stvar pregovaranja i dogovora. Nije bilo nekakvih posebnih ambicija, bilo je bitno se dogovarati, ali treba i preuzeti odgovornost. Međutim, što se tiče raspodjele resora još ništa nije finalno. Pregovori su bili vrlo konstruktivni i ja vidim svjetlo na kraju tunela. Bez obzira kako se budu raspodijelili resori, ubjeđena sam da će ova koalicija moći sankcionisati one koji ne isporuče ono za šta su izabrani. Moramo pobijediti zbog naše djece.”, poručila je.

Na kraju svoga gostovanja u Novom danu, Omerbegović-Arapović je kazala kako SBB neće učestvovati na sljedećim izborima ukoliko se ne promjeni Izborni zakon.

“Mi smo bili najveća žrtva ovih izbora. Ja sam lično bila žrtva jedne negativne kampanje. Nećemo učestvovati na sljedećem izborima ako oni budu održani sa ovakvim Izbornim zakonom. Nećemo učestvovati pod ovim uslovima”, zaključila je potpredsjednica SBB-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.