Huskić: Kredibilitet BiH na međunarodnom planu ne postoji

Vijesti 30. nov 201809:52 > 09:56
N1

U neformalnim razgovorima sa stranim diplomatama može se zaključiti kako je njima potpuno jasno da naši političari nemaju nikakvih ambicija za nastavak evropskih integracija. Naša politička elita je izrazito neprijateljska prema ideji o EU, kazao je za N1 politički analitičar, Adnan Huskić.

Priznavanje i provođenje presuda međunarodnih sudova po pitanju genocida u Srebrenici, te priznavanje samog genocida kao osnovnog koraka na putu Srbije prema EU postalo je dijelom godišnje rezolucije Evropskog parlamenta. Amandman kojim se poziva na ovakvo djelovanje podnio je slovenački zastupnik Igor Šoltes.

Huskić je ocijenio da iako odluka Evropsko parlamenta nije uslovljavajuća, da ona ipak ima određenu težinu.

“Uloga Evropskog parlamenta je savjetodavna, to je najdemokratičnije tijelo koje daje normative kako bi se trebalo djelovati. Ono što je važno u ovom amandmanu, koji je dodan u Rezoluciju o Srbiji, da se Evropska unija na neki način vratila svojim vrijednostima – vladavini prava. Možda se ranije činilo kako je EU odustala od nekih svojih ključnih principa, međutim od država koje ulaze u Uniju očekuje se da preuzmu pravnu stečevinu EU”, kazao je analitičar, te dodao:

“Nelogično je da želite ulazak u Uniju, a da kažete da ne poštujete odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju”.

Huskić je otkrio kako strane diplomate nemaju iluziju u vezi sa motivacijom bh. političara za ulazak u EU.

“U neformalnim razgovorima sa stranim diplomatama može se zaključiti kako je njima potpuno jasno da naši političari nemaju nikakvih ambicija za nastavak evropskih integracija. Naša politička elita je izrazito neprijateljska prema ideji o EU”, zaključio je gost N1.

Kredibilitet Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu ne postoji, istakao je.

Imamo jednu čudnu situaciju između BiH i Unije. I jedna i druga strana su iznimno frustrirane ovom situacijom. Brisel je frustriran što BiH ne napreduje ili slabo napreduje, a sa druge strane kod nas postoji frustacija jer smatramo da je Evropa odgovorna za situaciju u kojoj se nalazi naša država. Često možemo čuti kako je EU, zajedno sa Amerikom, napravila Dayton, i da zbog toga treba rješavati stanje u Bosni i Hercegovini. Međutim, moramo shvatiti da niko neće doći izvana da rješava našu situaciju”, zaključio je Huskić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.