Ivica Dačić: Postoje živi svjedoci da je Naser Orić lično činio zločine

Vijesti 30. nov 201815:27 > 15:34
Izvor: N1

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da je poruka oslobađajuće presude Suda Bosne i Hercegovine, ratnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću ''da je legitimno ubijati Srbe''.

“Već su svi zločinci praktično oslobođeni. I na Kosovu i Metohiji, uključujući Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, i zločinci u Bosni i Hercegovini sa Naserom Orićem na čelu, u Hrvatskoj, gde su oslobođeni odgovornosti za ‘Oluju’, koja je bila najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata”, rekao je Dačić novinarima u Nikoziji.

On je naglasio da postoje živi svjedoci da je Naser Orić lično činio ratne zločine nad Srbima.

Dačić ističe da svako treba da preuzme odgovornost, ali da današnja presuda nije preuzimanje odgovornosti, niti želja da se utvrde krivci, već da se prave loši odnosi sa Srbijom.

On je ocijenio da je Beograd zainteresovan za dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, kao i sa Slovenijom i Hrvatskom, ali da je već “previše želja da Srbi budu definisani kao jedini genocidni narod na svetu”.

Dačić je pozvao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Željka Komšića ,da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću, navodeći da će, ako to ne uradi, pokazati da je “veliki manipulant koji radi na tome da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine budu što više unazađeni”.

On je rekao da je Srbija osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane nije bilo nikakvih osuda zločina nad Srbima.

“Odluka Suda Bosne i Hercegovine kojom je oslobođen odgovornosti Naser Orića usledila je u isto vreme kada je Evropski parlament, na predlog slovenačkog poslanika, usvojio amandman na izveštaj o Srbiji u kojem se Srbija poziva da prizna genocid u Srebrenici kao jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju i kada novoizabrani član Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji još nije ugrejao stolicu, a već je počeo stalno da usmerava žaoke prema Srbiji i našem narodu”, ukazao Dačić.

On navodi da je to pokušaj da Srbija bude žigosana kao zemlja koja je kriva za genocid, iako je Međunarodni sud pravde jasno utvrdio da Srbija ne nosi nikakvu odgovornost za zločin u Srebrenici.

“Ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Bosna i Hercegovine nikada nisu rekle izvini, ili da se osete odgovornim za genocid koji je počinila Austrougarska, jer su bili u njihovom sastavu i vojsci, od 1914. do 1918. godine, kada je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije, ubijeno 1.270.000 Srba. U Drugom svetskom ratu NDH je bila do Beograda i Novog Sada. Pa, nemojte, neuporedivo je to kada se pokuša uporediti sa Srebrenicom”, zaključio je Dačić.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je danas ratnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici, Nasera Orića, i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.