Babić za N1: Religiju bih totalno isključila iz politike

Vijesti 05. dec 201818:15 > 21:53
N1

Ana Babić, članica SBB-a i bivša predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo za N1 je izjavila da bi po njenom mišljenju religiju trebalo maknuti iz bh. politike.

Koliko religije ima u sekularnoj BiH, u njenim političkim strukturama i koliko joj je tu mjesto?

“Ja bih religiju totalno isključila iz politike. Mislim da religiji nije mjesto u politici. Mislim da se mnogi iza religije kriju. Mnogi koriste religiju za promidžbu i neke inicijative. To je meni pogrešno”, izjavila je Ana Babić u Večernjem studiju na N1.

Mislim da religija ima svoje mjesto, a politika i svjetovni život – drugo”, kazala je.

Ona je ranije kazala da je za nju jedini poslanik Muhammed a.s., te da bi ime “poslanik” trebalo isključiti iz političke upotrebe, odnosno koristiti termin “zastupnik”.

Priznala je da je tu izjavu dala kao njeno lično mišljenje, ali da je na koncu njena obaveza da poštiva Ustav i šta tu piše.

“Ja sam religiozna. Katolkinja. Moj muž je bio musliman, ali nije prakticirao religiju. Znam puno o islamu i poštujem islam, kao i svaku drugu religiju. Prema religiji imam posebno mjesto. Nikad religiju nisam koristila kao svoj eksponent i da se preko religije eksponiram da dođem do svojih ciljeva. To je pogrešno”, poručila je.

Pogledajte snimak cijele emisije. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.