Filip Andronik dobio brojne prijetnje zbog objavljene karikature

Vijesti 06. dec 201816:56 > 17:58
N1

"Kako ti misliš da hodaš ovim gradom? Dobro ćemo ti upamtiti facu!" Ovo je samo jedna u nizu prijetnji na račun strip crtača Filipa Andronika.

Superman na gradilištu, Wonder woman na svadbi, Hulk u teretani… Ovo su samo neki od “Strip junaka u posjeti BiH”.

No, Batman kojem su ukrali točkove na automobilu izazvao je burne i po autoru neugodne reakcije. One prijeteće. Sve to nakon gostovanja na televiziji Kantona Sarajevo.

“Uredništvo televizije Sarajevo je našlo tu ilustraciju uvredljivom po emitovanju. Doživjelo da je ta ilustracija vrijeđa našeg prvog prijedsednika Aliju Izetbegovića. Ne znam kako su to zaključili, kojim tačno dijelom i iz toga se desila cijela ova turbulencija, cijeli ovaj šiz događaja u kojem sam ja proglašen najgorim neprijateljem države”, rekao je Filip Andronik, strip crtač i stand up komičar.

SDA je saopštenjem osudila ilustraciju Andronika i tražila javno izvinjenje navodeći da je riječ o uvredama i psovkama na račun rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Prema njihovom mišljenju, riječ je o uvredi a ne slobodi izražavanja.

Andornik je dobio prijetnje putem društvenih mreža ali i veliku podršku kolega.

“Ja mislim da je ovo tipična situacija kad se od muhe pravi slon, ili u ovom konkretnom slučaju od Kovača se pravi Bosna, i mislim da ovakve reakcije služe nečemu trećem, a ne nečemu što je moj kolega napravio. Mada opet, nije ni to loše, konačno su i neke političke strukture i opcije obratile pažnju i na nas satiričare”, rekao je Peđa Bajović, stand up komičar.

Inače, nakon Filipovog gostovanja TVSA se obratila saopštenjem za javnost u kojem se ograđuje od sadržaja koji je emitovan, te svih strip ilustracija prezentovanih tokom gostovanja, te su pojasnili da urednica revijalnog programa Enisa Skenderagić, nije dostavila imena gostiju, te kako niko osim nje nije znao za gostovanje Andrnika.

Stručnjak za medijsko pravo, ugledni novinar i dugogodišnji urednik Mehmed Halilović kaže kako je ovo saopštenje zapravo medveđa usluga medijskim slobodama ali i direktan udar na uređivačku politiku tog medija.

“Na žalost moram kazati da je uredništvo i voditeljstvo te televizije postupilo na jedan sraman način, da su saopštenjem, iste večeri objavljenom, ne samo ograđivalo od svojih novinara nego su još i targetirali svoju urednicu.”

Kontaktirali smo izvršnog direktora programa i produkcije televizije Sarajevo, Mirsada Sinanovića, koji nam je u telefonskom razgovoru, ne želevši pred kamere N1 televizije, kazao kako je on dao ostavku na mjesto izvršnog direktora, zbog spornog sadržaja, te je dodao da je njega lično povrijedilo što se, kako kaze, ismijava lik i dijelo Alije Izetbegovića.

Za to vrijeme Upravni odbor BH novinara smatra kako su saopštenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA ali i reakcija Stranke demokratske akcije nedozvoljeno političko uplitanje u rad javnog medija i uredničku samostalnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.