U novoj godini nova poskupljenja

Vijesti 07. dec 201817:21 > 19:13
N1

Bliži se kraj kalendarske godine - s njime ne i kraj poskupljenjima. Već je poznato da će od prvog januara skuplje biti cigarete, pregovara se o cijenama struje za poslovne subjekte, a upravo bi rezultati tih dogovara mogli uzrokovati poskupljenje drugih proizvoda.

Slijedi li val poskupljenja? Elektroprivreda BiH najavila poskupljenje struje za poslovne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iz udruženja poslodavaca FBiH upozoravaju, skuplja struja za privrednike znači skuplji proizvodi za građane.

“Jedan račun veći za struju – imaćete sve ostale račune veće. Kada dođete na blagajnu trgovačkih centara, trgovina, kada kupujete bilo koje proizvode – imaćete veće račune obzirom da će domaća industrija imati veće troškove proizvodnje, onda time mora plasirati robu po većoj cijeni”, pojašnjava Branimir Mujdža, generalni direktor tvornice cementa Kakanj.

U toku pregovori sa predstavnicima Elektroprivede BiH i Vlade FBiH da se zaustavi najavljeno poskupljenje. Ukoliko dogovor ne bude realizovan, a struja skuplja – biće potrebno više novca za egzistenciju.

ANKETA:

N1: Kako preživjeti u odnosu na plate i cijene?
– Nikako. Ja i nekako, mnogi nikako. Eto tako.
– Stvarno teško. Vidite naše penzije kakve su, minimalne, invalidske. Čovjek jedva sastavlja kraj s krajem.
– U svakom slučaju svako poskupljenje nije popularno i nije dobrodošlo građanima naše napaćene države. U svakom pogledu se treba boriti nova vlast ako se uopšte uspije formirat u doglednom vremenu da nema poskupljenja.
– Dok platite režije ništa vam ne ostane.

N1: Još ako dodatno poskupi poslije nove godine?
– Katastrofa. Ovdje sam rođena i sve, ali ništa. Ništa od ove Bosne. Katastrofa nam je sve.

Porast prosječne plate u Bosni i Hercegovini koja bi bila dovoljna za dostojanstven život – ni na vidiku.
Neto plata od 877 KM u septembru – ni približno dovoljna za prosječnu potrošačku korpu.

“Zbog toga što je prosječna plaća oko 870 KM, a prosječna potroškačka korpa za obitelj oko 2.000 KM – dakle ako imate idealnu situaciju, ako radi dvoje iz kuće, prima prosječna primjanja, mjesec se ne može zatvoriti”, zaključuje Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje življenja Futura.

Prema podacima agencije za statistiku BiH, u odnosu na 2016., u 2017. porasle su cijene prevoza, alkoholnih pića i duhana, stanovanja, vode, struje, plina i drugih energenata. Tokom ove godine, potrošački indeks uglavnom rastao – suštinski, proizvode ste u martu plaćali 0,4% skuplje nego u februaru, a u oktobru 0,9% više nego mjesec ranije.

Godinu u isteku obilježila i poskupljenja goriva.  Prvo sa primjenom seta Zakona o akcizama, početkom februara – za 20 do 25 feniga. Nakon prvog – jedno za drugim, u entitetima, na državnom nivou. Prije primjene seta Zakona o akcizama, litar dizela u BiH koštao je ispod 2 KM – danas je prosječna cijena istog goriva 2,41 KM.

Podsjetimo, ljubitelji duhanskih proizvoda posegnuće duplje u džep od prvog januara – cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po kutijii, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupiti za 0,20 KM po kutijii.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook |Instagrami UŽIVO na ovom linku.