Ombudsman za ljudska prava o zastavi BiH i drugim obilježjima

Vijesti 10. dec 201812:31 > 12:36
N1

Zakonom o zastavi BiH nije preciziran način postavljanja i upotrebe, te mjesto isticanja ovoga simbola, rekao je na konferenciji za medije u Banjaluci ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.

Institucija Ombudsmana izradila je Specijalni izvještaj o upotrebi i zaštiti državnih i službenih simbola BiH na inicijativu poslanika u PS PD BIH u prošlom sazivu Borislava Bojića.

Dvije odluke Ustavnog suda BIH o zastavi i grbu FBiH do danas nisu realizovane i FBiH nije postupila po odluci suda. S druge strane, NSRS je postupila po odluci Ustavnog suda u vezi sa amblemom.

Ombudsman Mitrović ističe da kantoni nisu proveli odluke Ustavnog suda FBiH i ovi ustavi i dalje sadrže odredbe koje preovladavaju za dva naroda, dok se treći konstitutivni narod – Srbi ne spominju.

Gradovi su po osnovu odluka Ustavnog suda RS donijeli odluke i promijenili izgled grbova lokalnih zajednica.

Mitrović na pitanje novinara o aferi zastava u Predsjedništvu BiH kaže da Ombudsman nema taj predmet, te da ne postoje podaci o sankcionisanju bilo koga zbog neisticanja, ili pogrešnog postavljanja zastave bIH.

Na međunarodni dan ljudskih prava apelovao je na nadležne da se pozabave lošim stanjem u ustanovama za zbrinjavanje psihičkih bolesnika.

Posebno loše stanje kaže je u Psihijatrijskoj klinici Banjaluka, Sokolac, a ustanova Jakeš je nešto bolja i na nivou Fojnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.