Brkić: Aktivacija MAP-a najpozitivnija integracijska vijest

Vijesti 11. dec 201817:56 > 17:56
N1

Bosna i Hercegovina je jučer u Briselu pozvana da što prije treba formirati vlast i raditi na reformskim zakonima. Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić gostujući u Danu uživo je kazao da je aktivacija MAP-a najpozitivnija integracijska vijest za BiH u 2018. ali i da različiti stavovi HDZ-a i SNSD-a oko NATO-a nisu prepreka saradnji ove dvije stranke.

Povjerenstvo za NATO integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine već je uradilo radnu verziju Godišnjeg nacionalnog programa. Komentarišući odluku o aktivaciji MAP-a Brkić je rekao da je to najpozitivnija integracijska vijest za BiH u 2018.

“Ovo je rezultat rada koji je počeo 2009. godine kada je Predsjedništvo BiH donijelo političku odluku da Bosna i Hercegovina postane zemlja koje će biti članica MAP-a, odnosno procesa MAP-a”, kazao je Brkić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH istakao je da je BiH još 2009. dodine primljena u MAP ali se status zamrzao do ispunjenja uslova.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2009. godine donijelo je odluku u kojoj je zatražilo da BiH postane zemlja članica MAP-a, nove faze odnosa sa Sjevernoatlanskim savezom. Na samitu u Talinu 2010. godine Sjevernoatlansko vijeće na razini ministara vanjskih poslova je primilo BiH u MAP ali je status zamrznut do ispunjavanja Talinskih uvjeta. Od 2010. godine pa na ovamo radilo se različitim intenzitetom na ispunjavanju ovih uslova”, istakao je Brkić.

“Nije od jučer da se stavovi HDZ-a i SNSD-a kada je u pitanju NATO razlikuju”, rekao je dodavši da različita viđenja po tom pitanju nisu prepreka saradnje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.