Trud, požrtvovanost i želja za znanjem se ipak isplate

N1

U Mostaru je upriličena dodjela nagrada najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine u akademskoj 2017/2018 . godini. Nagrade je primio 71 student, završne godine I ciklusa studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena na dosadašnjem studiju. U obzir se uzimalo i uspješno sudjelovanje u naučnom, stručnom i volonterskom radu. Nagrađeni studenti poručuju: godine odricanja i mnogo žrtve recept su za uspjeh.

Da se trud, požrtvovanost i želja za znanjem ipak isplate dokaz su studenti kojima su na današnjoj svečanosti uručena priznanja i jednokratne pomoći od 1.200 KM. Priznanje je dobilo njih 71, za izvrstan uspjeh , ali i druge aktivnosti.

“Danas svi prisustvujemo jednom velikom nagrađivanju marljivog rada, ustrajnosti i nagrađivanju želje da se u ovoj zemlji naprave promjene, da se da podsticaj studentima, meni i ostalima da ostanemo u ovoj zemlji, da ne prtimo trend i tradiciju odlaska iz ove zemlje”, kazao je Kenan Kadić, student Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva.

“Velika mi je čast primiti nagradu Federalnog ministarstva kao priznanje za protekle godine truda i rada koje sam uložila u svoje obrazovanje, ali naravno to mi je jedan ogroman poticaj da se nastavim truditi i usavršavati u svom području”, istakla je Ana Landeka, studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nina Lončar dobitnica je ove nagrade. Tajna njeng uspjeha je redovno učenje, a svoje znanje kaže želi primjeniti u Bosni i Hercegovini.

“Smatram da Bosna i Hercegovina nije toliko loša kada se znaju iskoristiti njeni potencijali i ono što nam ona nudi i voljela bih da su moje kolege više razmišljali prije nego što su donijeli odluku da odu iz Bosne i Hercegovine. Ne kažem da je bajno, ali nije ni toliko loše”, naglasila je Nina Lončar, studentica Sveučilišta u Mostaru.

Studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović poželjela je studentima da im ove nagrade budu motivacija za nastavak školovanja, ali i za ostanak u Bosni i Hercegovini.

“Nemojmo govoriti da Bosni i Hercegovini nema pameti, da nema entuzijazam, ali zajedno im moramo pružiti najnormalnije uvjete da se dokažu u svojoj zemlji i da ovdje zarađuju svoj kruh”, naglasila je Elvira Dilberovic, ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine.

Značajnu ulogu u kompletnom procesu igra i društvena zajednica, koja studentima osigurava da prema sopstvenim mogućnostima usvajaju nova znanja, kaže ministrica Dilberović. S druge strane, studenti, kao najlakši put do uspjeha preporučuju dobar odabir studija i ljubav prema onome što se radi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.