Bugojanski veterinari spasili ugroženu vrstu sove

Vijesti 09. mar 201519:54 > 19:56
Fena

Veterinari bugojanske Veterinarske stanice posljednjih dana spašavaju primjerak sove iz kategorije ugroženih, koju su pronašli sugrađani u blizini autobuske stanice.

Fena
Fena
Fena
Fena

“Vjerovatno je sova povrijeđena u sudaru s autobusom ili automobilom te tom prilikom je bila napadnuta i od vrana. Izvršili smo detaljan pregled, imobilisali kandže. Ustanovili smo da nema prisutnih lomova na ekstremitetima, izuzev što je imala malu razderotinu na desnom krilu, i manje površinske povrede kandži”, kazao je Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno.  

Veterinari su sovu očistili od vanjskih parazita kako bi što manje faktora uticalo na pogoršanje njenog zdravlja, nakon čega je puštena u prirodno stanište.  

Prema riječima Bašića sove spadaju u ugrožene vrste, a u ovom slučaju radi se najvjerovatnije o vrsti „Gaćasta kukumavka“ (Aegolius funereus).  

Mala sova je velike okrugle glave, kratkog repa, krupnih žutih očiju. Osnovna boja perja je sivo-braon s bijelim tačkicama. Borave u staništima koja su očuvana u visokim planinskim četinarskim i mještovitim šumama.  

Gaćasta kukumavka je djelimično selica, koja se pomjera za vrijeme jakih zima i velikih snjegova u staništa u kojima lakše dolazi do hrane „čak i u gradove“ što se ove godine desilo u Bugojnu, kada je riječ o zimskom vremenu.  

Ova vrsta sove većinu svoje aktivnosti obavlja od sumraka do svitanja. Hrani se malim glodarima, rijetko pticama.  

“Sve vrste sova ugrožene su sječom i uništavanjem starih šuma i stabala u njima, izgradnjom vikendica, hotela i skijališta na planinama, probijanjem puteva kroz šume, pesticidima koji se koriste u šumarstvu te nelegalnim lovom”, istakao je veterinar i direktor Veterinarske stanice Bugojno Ajdin Bašić.