Vijeće naroda RS počinje mandat sa najavama reorganizacije ili ukidanja

Vijesti 12. dec 201818:08 > 18:15
N1

Konstituisano je rukovodstvo Vijeća naroda Republike Srpske, te klubovi Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih. Delegati su nakon polaganja zakletve izabrali Nadu Tešanović iz Kluba Hrvata za novu predsjedavajuću Vijeća.. Mandat počinju suočeni sa najavama reorganizacije, ili mozda i ukidanja ove institucije.

U prošlom, ali i budućem mandatu Vijeća naroda predsjedavajuća će biti – ujedno i šefica hrvatskog kluba, SNSD-ova Nada Tešanović.
Potpredsjednici, ali istovremeno i šefovi klubova Srba, Bošnjaka i ostalih su Vojislav Gligić, Dževad Mahmutović i Jovana Čarkić.

“Vijeće je podržalo izbor predsjedavajuće i potpredsjednika, nije bilo rasprave, glas tamo, ili ovamo, ali sa velikim brojem glasova svi smo izabrani”, istakla je Nada Tešanovioć, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Bošnjaci su u prošlom mandatu 33 puta potezali mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Na početku ovoga suočavaju se sa najavama vladajućih u Republici Srpskoj da će Vijeće ukinuti, ili transformisati.

Za takvo što, za ukidanje institucije u kojoj rade, morala bi glasati većina delegata.

“O svemu ćemo prethodno pokušati da razgovaramo, da potrebe za vitalnim nacionalnim interesom što manje imamo. (N1: A ukidanje Vijeća naroda?). Ustav postoji, on je propisao, kako se može ukinuti, kako će ta procedura teći“, naglasio je Dževad Mahmutović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

U NSRS postoji 2/3 većina za promjene Ustava RS, no u Vijeću naroda, u Klubu Bošnjaka nema 5 ruku za promjene koje bi smanjile ovlaštenja, ili pak ukinule Vijeće naroda. Bez konsenzusa svih, kaže šef kluba Srba, ne smatra realnim najavljene izmjene.

“Ne postoji mogućnost da se ukine Vijeće naroda bez volje Vijeća naroda. Od 28 delegata, 3 kluba Srba, Hrvata, Bošnjaka; 5 Bošnjaka, 5 Srba, 5 Hrvata u klubu mogu da zaustave sve ustavne promjene”, kazao je Vojislav Gligić, šef kluba Srba u Vijeću naroda RS.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, posljednji je u nizu koji je rekao je da su opravdani zahtjevi za ukidanje Vijeća naroda, osnovanog odlukom visokog predstavnika.

Ne misli da je to trenutno izvodljivo, ali dodaje da treba raditi na tome.

Predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik, traži striktno definisanje uloge Vijeća naroda, zbog kako kaže zloupotreba.

Bošnjačke političke stranke ovo tijelo vide kao jedinu mogućnost uticaja, te sprečavanja povrede prava konstitutivnih naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.