Burno u studiju N1: Zlatar i Kovač o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

Vijesti 12. dec 201818:35 > 18:42
N1

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i Miro Kovač, sabornik Hrvatske demokratske zajednice i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske su u Danu uživo N1 televizije govorili o Deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini o kojoj se raspravlja u hrvatskom saboru. Zlatar je istakao da je Deklaracija miješanje u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, dok je Kovač negirao tu konstataciju.

Kovač je izrazio očekivanje da će Deklaracija biti usvojena do petka, 14. decembra i izrazio je žaljenje što se to nije desilo ranije. Kao dobrim je ocijenio što će Deklaracija biti potpisana na 23. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za razlog da se donese deklaracija je naveo sljedeće:

“Hrvatska je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i time se obvezala da provodi Ustav. Jasno je da su politička prava Hrvata u Bosni i Hercegovini narušena i da je moguće da jedan narod bira drugom narodu predstavnike. To nije u duhu Dejtona. Deklaracijom ćemo poslati snažnu poruku kako podržavamo snažnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu i da tražimo da Hrvati ostvare svoje pravo, a to je da budu jednakopravni”.

Zlatar je mišljenja da je dobro što Hrvatska brine o Hrvatima, ali da bi bilo bolje da se brine o “svim svojim državljanima”. Deklaraciju je opisao sljedećim riječima:

“Radi se o politici kojom se nažalost pokušavaju revitalizirati politike Tuđmana i Miloševića. Sabor na ovaj način dijeli Hrvate i nehrvate. Oni govore samo o Hrvatima, a ima državljana Hrvatske koji nisu Hrvati. Deklaracija je čisti politički pamflet koji je potpuno bespotreban”.

Kovač je demantovao Zlatara rekavši da Deklaracija nikoga ne dijeli i da se dokument odnosi na položaj Hrvata. Zatim je poručio:

“Bosna i Hercegovina nikada neće biti funkcionalna ako se ne ostvari jednakopravnost svih naroda. Nadam se izbornom modelu koji će jamčiti jednakopravnost svih naroda”.

Zlatar je odgovorio Kovaču kazavši mu “da manipulira jer nisu samo narodi konstitutivni, već i građani”, te je dodao “vidjet ćemo hoće li sabor donijeti Deklaraciju o položaju Hrvata u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Sabornik Hrvatske demokratske zajednice i bivši šef diplomatije Hrvatske je uvjeren da će Deklaraciju podržati više političkih stranaka. Na pitanje da li je riječ o uplitanju Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, odgovorio je:

“To je smiješno, kakvo uplitanje? Hrvatska je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao takva izvršava svoje obaveze. Ovo su normalni postupci u međunarodnim odnosima. Pogledajte šta radi američki Kongres i njemački Bundestag”.

Kao suštinskim je ocijenio ostvarivanje “konsenzusa između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji”.

Zlatar ipak smatra da se Hrvatska demokratska zajednica iz Hrvatske miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Demantovao je Kovačevu tvrdnju da Hrvatska ima ustavnu obavezu brige o Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Poručio je sljedeće:

“Bilo bi pristojno da sabor donese deklaraciju da se vrati Republika Srpska Krajina”.

Kovač je istakao da su mnogi njegovi “prijatelji Bošnjaci” saglasni s njim i da je belgijsko uređenje primjenjivo u Bosni i Hercegovini. Podcrtao je da neovisno o tome ko je bio kandidat većine Hrvata za člana Predsjedništva bi se raspravljalo o ovoj Deklaraciji. Uputio je i molbu “prijateljima Bošnjacima”.

“Nije dobro tjerati Hrvate u krilo Dodiku. Ja sam prvi protiv toga”, rekao je Kovač.

Zlatar je ubjeđen da je Željko Komšić stvarni i jedini razlog za Deklaraciju. Upitao se zašto nisu problem protjerani Hrvati iz dijelova Bosne i Hercegovine. Naglasio je da prioritet mora biti implementacija presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura, a onda presude domaćih sudova. Pozvao je sabor da donese deklaraciju koja će pozvati na jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine.

Za generalnog sekretara Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca su svi “ljudi u Bosni i Hercegovini ugroženi”.

Kovač je mišljenja da se primjenom presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja se tiče izbora delegata u Domu naroda ostvaruje vladavina prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.