Ponuda pisane riječi, počeo 14. Zimski salon knjige

Vijesti 13. dec 201816:02 > 16:11
N1

U Sarajevu je danas zvanično počeo 14. Zimski salon knjige. U Gradskoj galeriji “Collegium Artisticum” u sarajevskom Centru Skenderija posjetioci do 24. decembra mogu naći veliki izbor knjiga, izdavača iz BiH i regije. Posjetioci su zadovoljni ponudom ali i sajamskim cijenama.

Izdavačke kuće iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske izložile su svoje knjige na 14. Zimskom salonu knjige u Sarajevu. Ponuda pisane riječi je svake godine sve veća i veća, a svako može pronaći neko štivo za sebe.

“Imamo univerzalni program, znači za svačiji ukus po nešto. Klasike, trilere, najviše popularne psihologije. Knjige 20-ak izdavača su na našem štandu, tako da će svako sebe moći da nađe”, kazao je Vitomir Anđelković – Leo commerce iz Beograda.

“U ovom trenutku najčitanija knjiga kod nas u knjižari je knjiga od Emira Kusturice “Šta mi ovo treba”. Imamo je ovdje na sajmu, pripremili smo je”, istakao je Budimir Skoko- Hit knjiga iz Istočnog Sarajeva.

Osim izdavačkih kuća, svoje učešće na salonu knjige imaju i Institut za historiju, Institut za jezik i Orijentalni institut kao i Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, te Zemaljski i Historijski muzej. Organizator salona knjige je izdavačka kuća “Šahinpašić”.

“Raznu ponudu knjiga od najmlađeg uzrasta do onih starijih. Na nekih preko 45 štandova. Ponegdje izdavači dijele štandove, pa je izdavača i knjižara više nego štandova”, naglasio je Azer Kurtović – direktor TKD Šahinpašić.

Posjetioci su zadovoljni ponudom, a zanimaju ih najrazličitiji žanrovi.

 Razgovarali smo i sa posjetiteljima, evo šta su rekli: 

“Najviše me zanimaju knjige koje su o muzici, pošto sam u muzici, sviram razne instrumente i nešto o rock and roll-u, vidjeo sam knjige o Beatlesima.”

“Zanimaju me neke knjige o nauci. Tražim neku knjigu koja je vezana sa fizikom, hemijom…”

“Većinom nas zanimaju ove tinejdžerske knjige, romani ljubavni.”

“Najviše me interesuje historija, ratovi i to.”

Gošća ovogodišnjeg salona knjige je Olivera Ćirković, autorica knjige ‘Ja, Pink Panter’, čija je knjiga bila najprodavanijih na sajmovima u Zagrebu i Beogradu.

Zimski salon knjige traje do 24. decembra, a ulaz za sve posjetitelje ovdje u galeriji Collegium Artisticum je slobodan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.