Heroina koja je prijavila korupciju: Sama protiv sistema

Vijesti 10. mar 201509:14 > 09:24
N1

Irina Lovrić, predsjednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije u institucijama i javnim ustanovama u BiH u temi jutra u Novom danu govorila je o "zviždačima", ljudima koji su se usudili prijaviti korupciju.

Ova hrabra građanka odbila je učestvovati u malverzacijama i podnijela je disciplinsku prijavu. Stiglo ju je ovo: 20 mjeseci nije dobila radni zadatak, kolegama je bilo zabranjeno da komuniciraju s njom i zabranjen joj je pristup službenoj dokumentaciji.

Lovrić je istakla razočarenje radom bh. institucija u borbi sa problemom korupcije.

“Osjećala sam da se borim protiv cijelog sistema. Očekivala sam da institucije stanu iza mene, a ostala sam potpuno sama. Znam da sam otvorila Pandorinu kutiju”, tvrdi gošća Novog dana i dodaje: “Svako bi drugi odustao na pola puta. Međutim, opet bih isto uradila”.

Država je Lovrić dodijelila titulu “jedine prijaviteljice korupcije”.

“Agencija za prevenciju i kordinacije borbe protiv korupcije mi je dodijelila titulu. U borbi protiv korupcije stvari su se počele polako pokretati sa mrtve tačke. Dobila sam antologijsku presudu nakon dugogodišnje diskriminacije i mobinga nada mnom. Znači, nešto se dešava. Postoji svjetlost na kraju tunela. I znam da ne smijem odustati zbog podrške i poštovanja prema ljudima, malim ljudima kako ih ja zovem”.

Gošća Novog dana je podvukla da su bh. zakoni dobri, ali je problem što se oni ne poštuju.

“Naši zakoni su dobri, ali se ne poštuju i ne provode. Osoba koju sam ja prijavila je prema zaključku Doma naroda Parlamentarne skupštine, znači najvišeg zakonodavnog organa ove države, morala biti suspendovana preventivno zbog kriminala i korupcije, međutim, najviši izvršni organ, Vijeće ministara, nikada nije sprovelo ovaj zaključak. To najbolje govori da se ne poštuju zakoni i to na najvišim nivoima. Kada se to promijeni, a mora se mijenjati, i kada se podstakne hrabrost naših građana bit će i  više prijava korupcije. Svi mi to osjetimo na leđima. Mali čovjek mora imati podršku sistema da bi opstao”, zaključila je Lovrić.

Na kraju je dodala kako je BiH među prvima usvojila zakon o borbi protiv korupcije, ali je problem u njihovom procesuiranju.

“Kod nas procesuiranje slučajeva korupcije ide sporo ili gotovo nikako. Predmeti stoje u ladicama po šest godina, što je klasično kršenje zakona Tužilaštva BiH”, rekla je Lovrić.