Za osmjeh na licu i radost u srcu, paketići za djecu iz ugroženih porodica

Vijesti 14. dec 201816:54 > 17:08
N1

"Nijedno dijete bez paketića", projekat je koji 8. godinu za redom realizuju studenti, volonteri udruženja Ruku na srce. Zadovoljstvo koje vide na licima djece, nakon podjele paketića kažu ne može se ničim zamjeniti.

Vrijedne ruke volontera užurbano rade kako bi sve bilo spremno za podjelu paketića djeci iz socijalno ugroženih porodica. Igračke, slatkiši, školski pribor , sve se svrstava i pakuje u posebne kese kako bi svako dijete dobilo približno isti paketić.

“Upravo ste došli u neku Deda Mrazovu radionicu gdje mi pakujemo paketiće za našu dječicu, za naše korisnike. Jako smo zadovoljni kako teku donacije. Mislim da je to ustvari neki standard svake godine kada radimo veliki broj paketića i kada imamo veliki broj donacija što od sugrađana što od nekih firmi koje su prihvatile da trebaju pomagati posebno u ovim nekim novogodišnjim praznicima kada ljudi puno više gledaju takve stvari da doniraju da obraduju djecu da obraduju ljude”, kazao je Adnan Lukač, Udruženje “Ruku na srce”.

A osmjeh djece kada dobiju paketić kažu kako nema cijenu, radost na licima hiljada mališana na jednom mjestu i njihova skromnost u željama nešto su što im daje dodatni motiv da svake godine realizuju projekat.

“Te dječije želje su zaista skromne i zaista su male, djeca žele neku plišanu igračkicu, čak je bila neka želja, dijete želi samo da njegovi roditelji budu sretni tako da to kad vidimo mi stvarno nastojimo da ispunimo te sitne željice onoliko koliko smo mi u mogućnosti”, istakla je Selma Omerović, Udruženje “Ruku na srce”.

A osim paketića, potrude se da taj dan za djecu pripreme i predstavu koju svake godine sami napišu, naprave kostime, a organizuju i kreativne radionice.

“Djecu mi obradujemo paketićima, ali oni nekako budu puno sretniji kada se oni sa nama druže. Vjerovatno zato što nemaju toliko mogućnosti da se druže sa svojim vršnjacima tako da to možda bude i najljepši dio cijele manifestacije”, naglasila je Senka Ibrahimpašić, Udruženje “Ruku na srce”.

Volonteri su podijelili 1750 paketića prošle godine. Ove godine još ne mogu procijeniti koliko će paketića biti jer donacije stalno pristižu. A pomažu im i u Udruženju Pomozi. ba.

“Ove godine zapravo mi ćemo većinu toga podijeliti zapravo humanitarnom udruženju studenata “Ruku na srce” koji svake godine naprave veliku manifestaciju za djecu koja su u stanju socijalne potrebe a osim toga svakako ćemo podijeliti i djeci u osnovnoj školi u Srebrenici oko 200 paketića te u školama u Varešu i oko Vareša oko 50 paketića”, kazao je Hajrudin Solak, PR Udruženja Pomozi.ba.

Ukoliko želite biti dio ove lijepe priče možete se javiti Udruženju Ruku na srce i Pomozi.ba. Sjetite se koliku radost donosi jedan paketić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.