Tadić za N1: Imali su nadu da će CIK uzeti vruć krompir u svoje ruke

Vijesti 18. dec 201818:00 > 18:02
N1

Ognjen Tadić iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) komentarisao je odluku CIK-a o formiranju Doma naroda FBiH prema popisu iz 2013. godine. On je istakao da ne zna koliko su akteri političkog života u FBiH nezadovoljni - ali da imaju samo javni stav da su nezadovoljni.

“Mislim da su ključni faktori iz FBiH iz dvije vodeće stranke imali nadu da će Izborna komisija da uzme vruć krompir u svoje ruke i napravi proizvod koji bi se progutao i da to bude rješenje”.

“Imaju javni stav da su nezadovoljni, vidim da su najavljene apelacije iz SDA, Komšić će im se pridružiti. Oni ovo ne smatraju rješenjem. Nadaju se da će Ustavni sud da poništi ovu odluku. Bilo bi dobro da oni ovaj period potroše za razgovore i pregovore koji bi omogućili ozbiljno rješenje koje bi prošlo proceduru”, izjavio je Tadić za N1.

Što se tiče formiranja vlasti u Republici Srpskoj – očekuje se šta će Viškovićeva vlada raditi sa velikom podrškom u NSRS.

“Da li će pristupiti ustavnim promjenama, refomskim zahtjevima koji su neophodni. Politička monolitnost je odlučila da je Republika Srpska stabilno predstavljena u organima BiH i da shodno tome neće četiri godine biti situacija u kojima će se dovoditi u pitanje šta je stav Republike Srpske”, poručio je Tadić.

U RS ima onih koji kažu da je moglo biti drugačije, bolje, korigovano, ali Tadić smatra da politiku morate prihvatiti onakvom kakva jeste.

“Republika Srpska je riješila pitanja izbornih rezultata, to je ozbiljna prednost u odnosu na probleme koji su u FBiH”, naveo je.

Politiku Milorada Dodika ocijenio je vještom, mudrom.

“Napravio je savezništva koja su takva da postoji dvotrećinska većina u NSRS. Ne treba pokušavati nastavljati priču o polarizaciji u Republici Srpskoj”, izjavio je u Danu uživo na N1.

Dopada mu se, kako je rekao, što ne vidi političke krize u RS koje bi mogle otvoriti pitanja podjele društva. Također je kazao da politička monolitnost ne treba biti zaklon za pojedince koji su zloupotrebljavali vlast i pozicije, te da RS to treba iskoristiti da stavi tačku na brojna pitanja koja se tiču zloupotrebe vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.