Građani odlučili: Rajak ostaje načelnik Rudog

Vijesti 23. dec 201822:23 > 22:27
Alen Bajramović/Radio Slobodna Evropa

Prema prvim preliminarnim i nezvaničnim rezultatima, načelnik opštine Rudo Rato Rajak i ubuduće će obavljati ovu dužnost nakon što mu građani ove lokalne zajednice danas nisu izglasali nepovjerenje, rekao je Srni član Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Zoran Topalović.

On je rekao da je protiv opoziva Rajaka glasalo 1.619 građana od 2.999 koji su izašli na glasanje, “za” su bila 1.333, dok je 47 glasačkih listića bilo nevažeće.

Topalović kaže da ishod glasanja ne mnogu da promijene ni glasovi putem pošte kojih je većina nevažeća, a razlika je između glasova “protiv” i “za” opoziv je 286.

On je podsjetio da je od 7.00 do 19.00 sati na 17 glasačkih mjesta i putem dva mobilna tima glasalo 2.999 ili 40,19 odsto od 7.377 stanovnika ove lokalne zajednice sa pravom glasa.

Za izjašnjavanje o opozivu načelnika registrovano je 7.735 građana sa pravom glasa, uključujući i one u inostranstvu.

Topalović ističe da je glasanje proteklo bez ijednog incidenta.

On je najavio da će ovi podaci o glasanju sutra biti dostavljeni Izbornoj komisiji Republike Srpske, a u petak i pristigli poštom.

Skupština opštine Rudo usvojila je krajem novembra incijativu za smjenu načelnika Rajaka iz Srpske radikalne stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.