Posao u Njemačkoj prilika za stotine hiljada ljudi s Balkana, ali postoji "caka"

Vijesti 24. dec 201810:05 > 10:08
Pixabay

Novi njemački zakon o zapošljavanju, koji će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine, trebalo bi da omogući zapošljavanje stotine hiljada radnika sa Balkana, ali za zainteresovane postoji i niz uslova, ističe dugogodišnji dopisnik srbijanskih medija iz Njemačke Nenad Radičević.

Radičević je rekao da su mediji prenijeli da se time ukidaju radne vize, ukazavši da to nije baš tako jednostavno.

On je naveo da bi taj zakon trebalo da zanatlijama omogući zaposlenje.

“Postojaće mogućnost, ukoliko imate kvalifikacija, da dođete u Njemačku na šest mjeseci i da za to vrijeme tražite posao, ali morate da imate sredstva na računu ili garancije rođaka da će vas izdržavati za to vrijeme. Nećete smjeti da radite nešto drugo van svoje profesije”, rekao je Radičević za RTS.

On je dodao da oni koji dolaze u Njemačku moraju da znaju njemački jezik, a nivo znanja mora da bude u skladu sa poslom kojim se bave.

Radičević je istakao da sadašnje njemačke vlasti želi da izgrade sistem po kom će da uvezu radnike, istakavši da u toj državi, ukoliko imate kvalifikacije i dobar ste radnik nema diskriminacije.

On je, govorećo o zaradama, naveo primjer medicinskih sestara, koje u Njemačkoj mogu da zarade 2.000 do 2.500 eura objasnivši da su tu uračunati i prekovremeni sati, rad noću i ostali dodaci.

Radičević je napomenuo i da Nijemci izražavaju platu u bruto iznosu.

Prema njegovim riječima, pri gledanju ponuda treba biti oprezan, jer iznajmljivanje trosobnog stana iznosi i do 1.500 eura dok je struja skuplja nego u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.