Nagrade za najhrabrije policajce

Vijesti 24. dec 201816:33 > 19:22
N1

Kraj godine vrijeme je nagrađivanja, a već tradicionalno MUP Republike Srpske na prijemu zahvaljuje najhrabrijim policajcima. Ove godine, njih 19 dobilo je nagrade i zahvalnice, zbog izuzetne hrabrosti i iskazane humanosti. Spašavali su ljude iz nabujalih rijeka, rješavali talačke krize, sprečavali krivična djela...

Sredinom godine trebinjsko nasleje Gorica šokirala je informacija da otac prijeti da će bombom ubiti svoje dvoje djece. Talačka kriza je trajala 5 sati punih neizvjesnoti i emocija.

“Ja sam, eto, iskoristio jednu priliku da uhvatim jedno dijete da uzmem, da ga sklonim na sigurno. Vratio sam se po drugo, uspio da ga iščupam. Onda je otac bacio bombu koja srećom nije eksplodirala. U tim trenucima ne razmišljate, ja sam imao želju da spasim tu djecu i uspio sam, eto”, istakao je Dragan Samardžić, Policijska uprava Trebinje.

Pored Dragana, hrabrost u spašavanju života pokazali su i i Sifet Okić iz Doboja koji je spasio mladića iz Spreče, dok je Nemanja Trivun iz JZP Foča spasio dječake ribolovce koji su ostali zarobljeni u nabujaloj Drini.

“Zatekli smo vozilo koje je sletilo u rijeku Spreču koje je većim dijelom već bilo potonulo. Tri lica su uspjela izaći iz vozila, ali su plutala po rijeci. Predložio sam kolegi da sastavimo dva, tri užeta da se spustimo niz obalu. Prišli smo izvukli lice, poslije je došla Hitna pomoć, to je to”, istakao je Sifet Okić, PS Doboj 2.

“Pedesetak ljudi je bilo tu koji su više slikali nego što su pokušavali pomoći. Ja sam zovnuo kolegu, jer smo se nas dvojica i prije policijskog posla bavili raftingom i imali znanje da izorganizujemo spašavanje. Uzeli smo čamac, za nekih 15-20 minuta uzeli djecu, uspjeli ih pokupiti i dovesti na obalu”, naglasio je Nemanja Trivun, JZP Foča.

Pored Dragana, Sifeta i Nemanje, zbog izuzetne hrabrosti i humanosti nagrađeno je 19 policajaca. Dok su jedni sprečavali samoubistva, ili pak spasavali ljude od utapanja, drugi su sprečavali razbojništva, ili kao pošteni pronalazači vraćali izgubljeni novac.

“Oni su garant bezbjednosti u RS, garant građanima da mogu da se oslone na policiju. Ovi momci su primjer onog najboljeg što imamo u MUP-u”, potcrtao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Policajci rade 24 časa, dan i noć na ulici po svim vremenskim uslovima, a meta su i kriminalnom miljeu, glasni su bili u Sindikatu MUP-a. Prikupili su 5.000 potpisa, zbog prirode posla i otežanih uslova rada tražili veću platu za oko 35 posto.

Budžetom za 2019.godinu, nisu je dobili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.