Mezit: Djeca sa posebnim potrebama su djeca, kao i sva druga

Vijesti 11. mar 201509:09 > 09:15
N1

Centar za djecu i mlade sa posebnim potrebama u Mostaru danas slavi rođendan.

Centar “Los Rosales” je izgrađen i opremljen 1997. godine potpuno donatorskim sredstvima Vlade Španije. Službeno je otvoren 11. marta 1998. godine, kao odgovor na potrebe djece i mladih s posebnim potrebama, a u znak zahvalnosti donatorima koji su izgradili i opremili Centar, dobio je naziv “Los Rosales” (ružičnjak).

Direktorica “Los Rosalesa”Mirna Mezit za N1 govorila je o radu ovog Centra.

“Centar je otvoren jer je postojala potreba za otvaranjem jedne ovakve ustanove. Bilo je djece koja nisu imala svoje utočište, svoj drugi dom gdje bi se mogli obrazovati i socijalizirati. Tako je 11. marta 1998 otvoren “Los Rosales” i to je jedina ustanova koja obrazuje, odgaja, rehabilitira i radno osposobljava djecu i mlade sa posebnim potrebama”, istakla je Mezit.

Mezit je dodala da su ljudi, koji su zaposleni u centru, puni entuzijazma i senzibiliteta za ovu populaciju.

“Svakodnevno se trudimo ovoj djeci uljepšati dan i da ih edukujemo i učinimo da budu što samostalniji u životu”, rekla je i napomenula da “Los Rosales” pokriva područje cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Osjećamo da smo sa našim centrom srušili određene barijere. Ljudi sada drugačije gledaju ovu djecu. Ne smatraju ih više socijalnim slučajevima ili da su bolesna. Ne, to su djeca kao i sva ostala djeca samo što oni imaju malo umanjenije neke sposobnosti”, zaključuje direktorica.