Husić: Moj maternji jezik je znakovni

Vijesti 11. mar 201510:43 > 10:51
N1

Brz ritam života, život pun vreve i buke svakodnevnica je za većinu, ali ne i za one koji žive u svijetu tišine. Gluhe i nagluhe osobe suočavaju se sa diskriminacijom i nemaju ravnopravni položaj sa ostalim članovima društva. Svjetska federacija gluhih ima članove u 123 zemlje širom svijeta, a predstavlja više od 70 miliona gluhih osoba u UN-u.

Tumač znakovnog jezika Naser Husić u Novom danu govorio je o problemu gluhonijemih osoba u BiH.

U BiH Zakon o upotrebi znakovnog jezika donesen je još 2009. godine, ali se ne primjenjuje u praksi, tvrdi Husić.

“Položaj gluhonijemih u BiH, ali i u regionu, izuzetno je težak. U našoj zemlji imamo Zakon o upotrebi znakovnog jezika koji se u praksi ne primjenjuje. Interesantno, u susjednim državama nemamo sličan zakon, ali se kod njih provodi u praksi”, rekao je gost Novog dana.

“Gluhonijemim osobama treba pomoći da se uklope u društvo. Te osobe se svakodnevno susreću sa problemima u raznim situacijama, kao što je odlazak kod doktora, u institucije i slično”.

Husić je istakao da se mora povećati broj osoba koje govore znakovni jezik.

“Nema sistemske edukacije. Postoje određeni kursevi, mada bi bilo dobro da te kurseve završe policijski službenici, radnici u opštinama i hitnim službama koji se često susreću sa gluhonijemim osobama. Većinom želju za učenjem znakovnog jezika imaju mladi i studenti. Uz dobar kurs znakovni jezik se može naučiti za šest mjeseci”, rekao je i dodao da “to nije dovoljno” za rješavanje ovog problema.

Husić je napomenuo da je znakovni jezik naučio zbog svojih roditelja.

“Ne znam šta sam prije naučio – znakovni ili “normalni” jezik. Većina djece koja su odrasla uz gluhonijeme roditelje su kasnije postala tumači znakovnog jezika. Ustvari, mogu reći da je moj maternji jezik – znakovni”.

Gost Novog dana smatra da bi se obrazovni sistem u BiH trebao “prilagoditi” potrebama gluhih i nagluhih osoba kako bi se one mogle što bolje integrisati u društvo. Isto tako, gluhonijeme osobe imaju veliki problem prilikom zapošljavanja.

“U današnje vrijeme i običnim ljudima je teško naći zaposlenje, a kamoli gluhim osobama. U Jugoslaviji je bila bolja situacija jer su bili oslobođeni raznih poreza”, zaključio je.