Šukalo za N1: Da li vjerovati čovjeku koji je rekao da će krv teći

Vijesti 27. dec 201809:13 > 09:14
N1

Među onima koji su juče uhapšeni u Banjaluci je i bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Adam Šukalo.

Kako danas gledate na događaje?

Još uvijek je to zaista velika nevjerica iako smo svi mi koji smo podržavali porodicu Dragičević i koji smo bili suočeni sa prijetnjama tzv. ministra Lukača zaprepašteni ponašanjem policije. Pogledao sam sinoć režimsku televiziju i vidio sam da se vodi propagandni rat i pokušavaju da predstave lažnu sliku. Naravno da je otišlo hiljadu slika u svijet, a oni pokušavaju da izmontiraju sliku protesta kada nekoliko građani udaraju policajca. Nećete vidjeti situaciju kada policija bije ljude, nećete vidjeti “kornjače” koje fizički nasrću na ljude koji su pružili pasivni otpor, koji je svugdje u svijetu dopušten, i koji su sjedili mirno na cesti. Vodi se specijalni rat i pokušava se kreirati lažna slika.

Na društvenim mrežama ste objavili da ste uhapšeni. “Zloupotebom ovlaštenja uhapšen sam bez i jednog razloga dok mi je policajac pred 10 svjedoka prijetio. Prijetnje su nastavili, ali ozbiljne u policijskoj upravi. Dragan Lukač je naredio ovo hapšenje uz zloupotreba službenog položaja”. Šta se dešavalo?

Moram napomenuti da sam Lukača ranije prijavio zato što mi je prijetio da će krv teći. Nikad me u vezi toga nisu pozvali iz Tužilaštva kako bi mi uzeli izjavu. Ja sam tada bio narodni poslanik. Ovo što se dogodilo u utorak je očigledno dugo planirano. Očigledno je naredba bila da bilo ko ko mrko pogleda policiju bude priveden. Kada sam došao ispred policije je sam verbalno reagovao na šikaniranje jednog policajca prema starijoj gospođi i pitao sam ga zašto to radi. On mi je rekao da prekinem i onda su me priveli. U policiji sam doživio psihičko vrijeđanje. Bukvalno, ako je moj delikt verbalni, kako su mi rekli, ja sam lišen slobode na 12 sati. Prvi put sam proveo u samnici 12 sati i oni su htjeli da me degradiraju. Htjeli su me fotografisati u gaćama, ja to nisam dopustio i rekao sam ako hoće da me skinu to moraju uraditi sami.

Zanimljivo, kada je došao Davor Dragičević oni su se svi smirili, bili su prijatni prema Davoru. Svi oni koji su bili uhapšeni prije Davor bili su podloženi torturi.

Kada sam izlazio pitao sam zašto sam priveden, policajac mi je rakao da nema ništa. Pa zašto su me zadržali 12 sati? Još nisam dobio odgovor. Jasno je da je ovdje teror jedne policijske hunte, ovdje ne postoji vladavina prava.

Ministar policije Dragan Lukač odlučno je odbacio tvrdnje da je policija prekoračila ovlaštenja, te rekao kako su oni samo štitili institucije i radili svoj posao. Komentar?

To je ona poruka ‘ne vjerujte svojim očima nego mojim riječima’. Čijim riječima vjerovati, onoga koji mi je pred kamerma prijetio i tražio da izađem i da se obračunamo. Podsjećam, Lukač je u NSRS-u čitao lažni izvještaj o Davidu Dragičeviću i nikada zbog toga nije ni saslušan. Zamislite da su oni jednog divnog momka od 21 godinu optužili da je narkoman. Kako ga nije sramota? Lukač se nikada nije izvinio porodici. Lukač izmišlja i laže da je neko rekao da će pobiti njegovu djecu. Nikad nisam čuo da je Dragičević prijetio njegovj djeci. Nikada ne bih došao na Trg da je Davor prijetio nečijoj djeci.

Tek jučer se oglasio Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Rekao je da je šokiran dešavanjima na Trgu Krajine te da je na Trgu Krajine vidio i “skandal političare koji tragediju porodice Dragičević”?

Dodik to cijelo vrijem ponavlja. On se ponaša kao da je bio tek obaviješten. On je najavio ovu akciju pred izbore. On je u izbornoj kampanji u govoru mržnje, u Hercegovini, najavio ovo što će se desiti – on je rekao da će Trg biti očišćen. Dodik sve ovdje naređuje, on je ovdje predsjednik vlade i predsjednik skupštine. Jedini je od svih zvaničnika rekao da će počisti Trg. Ali još nije kao i ostali zvaničnici poslije devet mjeseci dao odgovor na pitanje ko je ubio Davida Dragičevića?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.