Podignuta optužnica protiv Ramiza Drekovića

Vijesti 27. dec 201810:07 > 10:11
Anadolija

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ramiza Drekovića, rođenog 1956. godine u Tutinu, Srbija, potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako piše u saopćenjum optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

”On se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.  Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.  Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje”, potvrđeno je iz državnog Tužilaštva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.